Politica 23 Mai 2016 16:46
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si fostul premier Victor Ponta au anuntat luni ca initiaza un proiect de lege referitor la asigurarea conditiilor unui proces echitabil si a dreptului la prezumtia de nevinovatie, iar OUG privind modificarea Codului penal ar putea fi atacata la CCR.

Cei doi au sustinut ca este vorba despre punerea in practica a unei directive europene, pe care Guvernul a refuzat sa o ia in calcul atunci cand a adoptat OUG de modificarea Codului Penal si Codului de Procedura penala. Initiativa ar urma sa fie depusa dupa alegerile locale, au mai convenit cei doi, dupa o discutie la Cabinetul presedintelui Senatului.

"Propunerea pe care a facut-o domnul Ponta si pe care eu o sustin este sa facem o propunere legislativa, noi Parlamentul, pentru transpunerea acestei directive europene care, de fapt, ar fi fost sarcina Guvernului", a declarat Taricenau la Senat, dupa intrevederea cu Ponta.

Presedintele Senatului a mai spus ca Guvernul "s-a grabit" sa emita o ordonanta de urgenta in legatura cu modificarea a peste 140 de articole din Codul penal si Codul de procedura penala pentru a fi puse in acord cu decizia Curtii Constitutionale, dar ca nu a avut grija sa transpuna in legislatia nationala o directiva europeana. "Am constatat ca Guvernul s-a grabit sa modifice 140 de articole sau chiar mai mult din cele doua Coduri, dar nu a tinut cont de directiva europeana care se refera la necesitatea asigurarii conditiilor unui proces echitabil si a dreptului la prezumtia de nevinovatie", a declarat Tariceanu, potrivit MEDIAFAX.

Referitor la ordonanta Guvernului, presedintele Senatului a anuntat ca se pregateste sa sesizeze CCR. De asemenea, Taricenau a spus ca sunt mai multe initiative depuse la Senat care prevad modificari ale Codului penal si a Codului de procedura penala, astfel ca Guvernul nu are dreptul sa intervina prin ordonanta.

"Imi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala si am dat astazi in lucru departamentului legislativ sa studieze aceasta chestiune si sa pregateasca daca avem baza juridica sa sesizam CCR pe acest subiect. Sunt mai multe initiative legislative care sunt depuse la Senat in diferite etape procedurale referitoare la modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala. Guvernul nu are dreptul sa intervina prin ordonanta in momentul in care noi avem aceste propuneri si ele sunt in dezbatere in diferite faze ale procedurii", a spus el.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

La randul sau, fostul premier Victor Ponta a anuntat ca in 6 iunie, dupa alegerile locale cei doi politicieni vor depune initiativa legislativa, avand in vedere ca Guvernul "refuza" sa implementeze directiva europeana. "Domnul Tariceanu a fost patru ani prim-ministru inainte si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, eu am fost trei ani si jumatate cand eram deja membri ai Uniunii Europene. Nu cunoastem noi doi in cei opt ani un caz in care o directiva europeana, si o directiva importanta cea adoptata pe 12 februarie 2016 care se refera la un proces echitabil, la drepturi fundamentale in care Guvernul sa refuze sa o implementeze. Doamna Pruna nu considera, stiti bine – drepturile sunt un lux – si daca doamna Pruna si Guvernul din care face parte considera ca drepturile sunt un lux si o directiva europeana nu trebuie implementata, atunci noi doi senator si deputat in baza drepturilor pe care le avem prin Constitutie, imediat ce revine Parlamentul pe 6 iunie vom depune initiativa legislativa care practic stranspune ceea ce a zis directiva", a spus Ponta.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Ponta a mai spus ca a apelat la Tariceanu pentru ca este presedintele Senatului si are la dispozitie un aparat tehnic care sa-i ajute pe cei doi politicieni sa transpuna corect in legislatia nationala directiva europeana. "In Camera Deputatilor deocamdata nu cred ca gasim sprijinul necesar", a spus el.

"Abia astept sa vad cum o sa se spuna cum vrem noi transpunand directiva europeana adoptata de Comisia Europeana si Parlament si Consiliu, cum o sa se spuna ca eu si cu domnul Tariceanu vrem sa aparam coruptii sau cine stie, adica e o chestiune si politica nu doar strict de legislatie. Cum sa faci peste noapte, pe sest 150 de articole... Oricum va fi un haos in sistemul juridic, un haos mult mai mare decat faptul ca un parlamentar sau altul depuneau o initiativa care oricum nu trecea, ca apara domnul Zgonea statul si nu trecea nicio initiativa, nici macar cele cerute de Curtea Constitutionala", a mai spus Ponta.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.