Politica 21 Mai 2016 09:45
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri ca nu crede intr-o criza a ofertei si solutiilor politice ale partidelor traditionale, in mod particular ale dreptei, intr-un mesaj transmis Consiliului Tineretului Partidului Popular European.

"Nu cred intr-o criza a ofertei si solutiilor politice ale partidelor traditionale, in mod particular ale dreptei, ci intr-un deficit de atentie si de comunicare in relatia dintre partide si cetateni. Participarea politica, in sensul ei clasic, a fost cheia succesului dreptei in Romania, in fiecare din momentele cheie ale istoriei noastre postcomuniste, inclusiv in alegerile prezidentiale din 2014, cand am castigat mandatul de Presedinte al Romaniei", le-a transmis presedintele tinerilor populari europeni, intr-un mesaj citit de Laurentiu-Mihai Stefan, consilier prezidential la Departamentul Politica Interna.

Klaus Iohannis crede ca este important ca ascensiunea discursurilor extremiste si populiste sa nu intimideze pentru ca partidele extremiste nu pot oferi solutii reale, scrie MEDIAFAX.

"Este important sa nu ne lasam intimidati de ascensiunea discursurilor extremiste si populiste. Lideri politici maturi, lideri ai partidelor politice cu repere doctrinare solide, asa cum sunt cele care apartin dreptei europene si in special Partidului Popular European, stiu ca partidele extremiste nu pot oferi solutii reale problemelor curente ale cetatenilor si statului; nu propun politici fezabile in educatie, sanatate, infrastructura, etc. Dar forta acestei convingeri poate fi transmisa doar daca si-au construit parteneri de dialog in societate", considera presedintele.

Seful statului a spus ca atat proiectul european, cat si sistemele politice nationale sunt in dificultate, probleme ''inradacinate mai curand in deficitul democratic despre care vorbim de decenii, si mai putin in natura speciala a crizelor cu care ne confruntam''.

"Cetatenii europeni sunt azi marcati de neincredere, resemnare, scepticism incertitudine si temeri; toate acestea sunt indicii ale unei crize de legimitate politica cauzate de acest deficit democratic. Lipseste sentimentul ca sunt consultati si ascultati, ca cei care decid, raspund apoi politic. Criza de legitimitate pune sub semnul intrebarii deciziile luate la nivel national sau comunitar si se concretizeaza in sustinere oferita solutiilor populiste, in ascensiunea fortelor extremiste, in optiunea pentru pozitii anti-sistem, in replieri cu valente nationaliste si xenofobe", a afirmat presedintele.

Iohannis a mai subliniat ca cele mai pesimiste scenarii presupun destramarea UE, insa Romania considera "un astfel de scenariu inacceptabil".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.