Politica 20 Mai 2016 09:40
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a inclus problemele din sanatate pe ordinea de zi a sedintei CSAT de vineri, 27 mai, precizand ca a cerut institutiilor abilitate sa vina nu doar cu informari, ci si cu solutii.

''Din pacate s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public - cel al dezinfectantilor - ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate'', a aratat Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca a inclus elemente de sanatate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii si la chestiuni de securitate nationala.

''Avand in vedere toate acestea am inclus pe ordinea de zi a CSAT de saptamana viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni. Am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii'', a afirmat Iohannis.

''Acum, ca sa nu apara niste asteptari care pe urma creeaza niste solutii partiale: nu in CSAT se rezolva problema. In CSAT se discuta, se gaseste unde sunt interconexiunile intre ce fac, de exemplu, Ministerul Sanatatii si serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la institutiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii. Tot Ministerul Sanatatii trebuie sa vina cu norme imbunatatite, trebuie sa creeze proceduri care previn aparitia altor probleme de acest tip. Procurorii, politistii trebuie sa-i caute pe cei care, daca exista, sunt vinovati de incalcarea legii. Este evident ca in domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar daca cei care au raspunderea vin cu solutii serioase, care pot fi puse in practica si le pun in practica'', a adaugat seful statului.

El a reamintit ca in timpul campaniei electorale s-a referit la sanatatea publica ca fiind una dintre prioritatile sale, scrie MEDIAFAX.

''Am spus atunci si spun si acum, fiindca in continuare cred ca acest lucru este adevarat, ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, acesta este felul in care trebuie construit sistemul public de sanatate'', a conchis Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.