Politica 19 Mai 2016 19:06
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca va retrimite Parlamentului legea privind doctoratele pentru ca isi doreste sa se puna capat fenomenului de plagiat, iar varianta votata de Parlament nu stabileste acel cadru legal care sa incurajeze excelenta.

''Rimeaza, dar nu fac casa buna'', a spus Iohannis despre doctorate si plagiate.

''Nu voi promulga aceasta lege (legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru ca prin modificarile pe care le aduce nu stabileste acel cadru legal care sa stimuleze cu adevarat performanta si care sa incurajeze excelenta in scolile doctorale. Legea nu este de natura sa garanteze respectarea normelor de integritate si nici nu clarifica regimul juridic cu privire la prevenirea si sanctionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, in primul rand vorbim aici evident de plagiat'', a anuntat seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca ''este vital sa redam increderea publicului in scolile doctorale'', demers care ''se incadreaza perfect'' in programul sau ''Romania Educata''.

''Performanta trebuie sa primeze, meritul trebuie sa fie recunoscut, iar abaterile trebuie sanctionate. Vreau sa punem capat fenomenului de plagiat si cred ca pentru acest lucru avem nevoie de o legislatie care stimuleaza performanta, care asigura transparenta, tranparenta procesului in acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifica si cum se retrage in situatia in care se dovedeste ca lucrarea este copiata sau plagiata'', a accentuat Iohannis.

Plenul Senatului a adoptat luni, 9 mai, proiectul de lege referitor la doctorate cu 88 de voturi "pentru" si doua "impotriva", astfel incat universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, scrie MEDIAFAX.

Ordonanta de urgenta privind doctoratele a fost modificata substantial de parlamentari, astfel incat universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea tilului de doctor. De asemenea, senatorii din comisie au abrogat articolul care prevedea ca "certificatele si diplomele de licenta, de master si/sau de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice, din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestora".

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.