Politica 18 Mai 2016 17:58
Chestiunile controversate de pe agenda Parlamentului au fost amanate de alesi pana dupa alegerile locale, vacanta electorala fiind o ocazie de a evita decontarea unor actiuni cu eventual impact negativ asupra opiniei publice, cel mai relevant caz reprezentandu-l votul legat de Titus Corlatean.

Cele aproape 12 ore pe care deputatii le-au lucrat in plen, de la inceperea campaniei si pana la plecarea in vacanta electorala nu le-a permis sa isi exprime votul asupra mai multor proiecte de lege importante, dar si asupra motiunii simple pe agricultura si numirea fostului deputat UDRM Attila Varga pentru un mandat la CCR.

Desi fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor pentru a ocupa functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, candidatura sa nu a fost supusa votului plenului Camerei Deputatilor.

O alta restanta a deputatilor este proiectul care obliga hipermarketurile sa achizitioneze 51% produse provenite din lantul scurt de aprovizionare, contestata de retaileri si patronate si care va ajunge la vot final dupa 7 iunie. Comisia de agricutura a decis, marti, sa nu modifice prevederile proiectului de lege, in ciuda solicitarilor transmise Parlamentului, la inceputul saptamanii, de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania si Confederatia Patronala CONCORDIA.

Alesii au lasat deocamdata in asteptare si mai multe proiecte de lege cu impact electoral, urmand ca acestea sa revina pe agenda Legislativului dupa locale si in timp pentru parlamentare, cand miza este sporita.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, ar fi trebuit sa voteze mai multe legi cu propunere de adoptare care vizau acordarea de prime si stimulente banesti personalului din sistemul medical.

Astfel, vacanta electorala a dus si la amanarea modificarii Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul introducerii posibilitatiii acordarii de stimulente banesti personalului medical din bugetele consiliilor judetene si locale. Proiectul de lege prevede ca ''din bugetele consiliilor judetene si locale, respectiv al CGMB, pot fi acordate prime de merit, gratificatii si alte stimulente banesti, personalului spitalelor regionale, judetene, locale, centrelor de performanta, precum si unitatilor de primiri urgente si serviciilor de ambulanta".

Nu doar personalul medical va trebuie sa astepte intoarcerea deputatilor la lucru pentru a isi spori veniturile, ci si persoanele din Targu-Mures, afectate de poluare, care vor sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare.

Si bugetarii care poseda titlul stiintific de doctor vor trebui sa astepte revenirea alesilor in Parlament, proiectul de lege care prevedea acordarea unui spor pentru titlul stiintific de 15% din salariul de baza, daca isi desfasoara activitatea in domeniul in care poseda titul stiintific respectiv, fiind amanat pana dupa 7 iunie.

In unele cazuri partidele au incercat sa obtina beneficii maxime de pe urma propunerilor legislative cu impact la alegatori, profitand de ele in ambele campanii.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Copresedintele PNL Alina Gorghiu, de pilda, a anuntat miercuri pe Facebook ca PNL va sustine in Senat, camera decizionala, proiectul care prevede infiintarea a cel putin o cresa la 15.000 de locuitori, adoptat tacit de deputati marti. ''Cel putin o cresa la 15.000 de locuitori: o initiativa ce le ofera mamelor care vor sa revina la serviciu, o solutie pentru ingrijirea celor mici. Administratia locala trebuie sa le ofere sprijin famililor cu copii'', a scris Gorghiu.

Majoritatea parlamentara si-a propus si revocarea lui Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, procedura care impune modificarea Regulamentului, insa deputatii au amanat si acest demers pana pe 7 iunie, cand Camera Deputatilor ar urma sa isi reia activitatea. Valeriu Zgonea a capatat astfel un ragaz de cateva saptamani, PSD si-a maximizat sansele de reusita si evitat ca scandalul pe aceasta tema sa ii afecteze campania, in vreme ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a temporizat o eventuala revenire a fostului premier Victor Ponta.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

In cazul legilor controversate, vacanta vine ca o gura de oxigen, politicienii preferand sa evite decontarea sustinerii unor eventuale proiecte care ar da prost in fata electoratului.

Modificarile la legea avocaturii, de pilda, criticate de ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, au fost retrimise la Comisia juridica pentru trei saptamani.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dar si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, au avertizat despre o eventuala noua ''marte neagra'', cu proiecte de modificari ale Codului Penal, Codului de Procedura Penala care sa afecteze lupta anticoruptie, acesta fiind motivul indicat de Zgonea ca fiind miza schimbarii sale de la sefia Camerei.

Senatul a intrat in vacanta electorala cu o saptamana inaintea Camerei Deputatilor, in 9 mai, presedintele Calin Popescu Tariceanu spunand atunci ca urgentele vor aduce senatorii la Palatul Parlamentului inainte de alegerile locale.

Citeste si:
Cum a înfometat Stalin Ucraina. Analiză Politico
Holodomor/ Cum a înfometat...

Cererea DNA de incepere a urmaririi penale pe numele fostului ministru de Externe Titus Corlatean a generat marti o convocare a Biroului Permanent al Senatului, insa sedinta a fost supendata din lipsa de cvorum, o rezolvare convenabila pentru PSD-ALDE avand in vedere ca senatorii ar fi practic chemati sa se pronunte in campanie asupra unui dosar care vizeaza tocmai limitarea accesului la acest drept fundamental in diaspora.

Amanarea a venit in conditiile in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca senatorii partidului vor vota cum doresc, iar Tariceanu a acuzat din nou deschis DNA.

O alta problema pe care o au de rezolvat senatorii este propunerea pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. La Comisia juridica au ajuns trei candidaturi, vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru sustinut de PSD, Mona Lisa Neagoe, sustinuta de PNL, si senatoarea (UNPR atunci) Ruxandra Jipa. Niciunul dintre cei trei candidati nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi validat de Comisia Juridica, insa Ioan Chelaru a obtinut cel mai mare scor, desi nu a fost audiat, fiind in spital. Ulterior, candidatura lui Chelaru a fost retrasa, iar celelalte doua candidaturi au fost respinse in plen, iar Biroul Permanent urma sa reia procedura.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Pe ordinea de zi a Senatului din 9 mai, cand a fost ultima sedinta de plen, au ramas unele proiecte de lege al caror termen de adoptare tacita este inainte de alegerile locale, ceea ce inseamna ca respectivele proiecte nu vor mai fi dezbatute si votate in plen, ci doar se va lua act de ele, scrie MEDIAFAX.

Astfel, un proiect de lege referitor la adoptarea unor masuri pentru accelerarea implementarii proiectelor de infrastructura de transport cu finantare europeana si pentru simplificarea procesului de autorizare a lucrarilor penru interconectivitatea retelei nationale cu cea europeana, care are raport suplimentar de admitere, a avut termenul de adoptare tacita in 11 mai.

Un alt proiect de lege, cu termen de adoptare tacita 11 mai, dar cu raport de respingere, vizeaza reglementarea regimului special de protejare a cetatilor dacice din Muntii Orastiei, sens in care se infiinteaza Administratia Cetatilor Dacice, institutie subordonata Ministerului Culturii.

Proiectul de lege initiat de Guvern care prevede infiintarea Garzilor forestiere are drept termen de adoptare tacita 30 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.