Politica 17 Mai 2016 18:52
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat, marti, televiziunea RTT din Brasov, care nu a respectat principiul impartialitatii in stiri, difuzand, in cadrul emisiunii „Jurnal RTT”, editii din aprilie, materiale care au favorizat PNL. Totodata, Consiliu a somat alte sase posturi locale.

Pe langa amenda minima aplicata televiziunii RTT, in cadrul sedintei de marti, 17 mai, tot din cauza unor aspecte privind reflectarea campaniei electorale, CNA a sanctionat prin somatie o serie de televiziuni locale: Nova TV, Mix 2 din Brasov, ETV din Galati, Actualitatea TV din Pascani, Turda TV din Cluj Napoca si TV Sibiu.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis amendarea televiziunii RTT din Brasov, detinuta de societatea Radioteleviziunea Transilvania SRL, din cauza faptului ca in data de 14 aprilie si in zilele urmatoare, inaintea inceperii campaniei electorale, a difuzat 76 de stiri (16 stiri distincte ale caror reluari au insumat 76 de difuzari), care au continut interventii ale unor politicieni, majoritatea de la PNL.

Potrivit monitorizarii din perioada 28 martie – 3 aprilie, in cadrul „Jurnal RTT”, majoritatea interventiilor au fost ale unor membri PNL, cele mai multe minute acumuland sincroanele din stiri cu vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian Gabor (16 minute) si cu primarul George Scripcaru (13 minute), ambii de la PNL, informeaza MEDIAFAX.

Reclamatia primita de CNA a sustinut ca televiziunea „face campanie agresiva de promovare pentru candidatul Adrian Gabor”, despre care s-a afirmat in sesizare ca e noul candidat PNL pentru primaria Brasov.

Avand in vedere ca in octombrie 2015, RTT a fost somat pentru nerespectarea impartialitatii si echilibrului (prevazute de articolele 66 si 69 din Codul de reglementare a audiovizualului), Radu Herjeu a propus sanctionarea cu 5.000 de lei (amenda minima).

Amenda de 5.000 de lei a fost aplicata pentru incalcarea articolelor 66(1-a) si 69(1) din Codul CNA. In favoarea sanctiunii au votat sase membri: Lorand Turos, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu,Calin Cristea.

Valentin Jucan si Rasvan Popescu au votat impotriva. In acest caz, Jucan facuse propunerea de somatie, dar care n-a apucat sa fie supusa votului, fiind adoptata prima propunere facuta.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

In aceeasi sedinta, CNA a somat, pentru aceleasi articole, 66 si 69 din Cod, si Nova TV, Mix 2 din Brasov. La Nova TV s-a avut in vedere si articolul 5(1-c) din Decizia CNA privind campania electorala.

Articolul 66(1) – „In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica”.

Articolul 69(1) – „In programele de stiri radiodifuzorii trebuie sa asigure o prezentare echilibrata a reprezentantilor puterii si opozitiei, tinand cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanta temelor aflate in dezbatere si, dupa caz, de reprezentarea partidelor la nivel local”.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Iar articolul 5(1-c) din Decizia 244/2016 privind regulile de desfasurare a campaniei in audiovizual, stipueaza ca „Pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza si difuza numai urmatoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral: c) de dezbatere electorala, prevazute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 115/2015, in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea a cel put in doi candidat i sau reprezentant ii lor; in cazul neparticiparii unui candidat sau al unui reprezentant al acestuia, acest fapt este mentionat; emisiunile vor fi identificate ca atare la inceputul emisiunii, in cazul posturilor de radio, si, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul ’emisiune de dezbatere electorala’, afisat in mod vizibil pe toata durata difuzarii, in cazul posturilor de televiziune; emisiunile de dezbateri electorale pot fi difuzate in zilele de luni pana duminica.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Actualitatea TV Pascani a fost somata pentru incalcarea articolelor 34(1), referitor la „dreptul la propria imagine” si 64(1-b) din Cod, iar ETV Galati, pentru articolul 68 din Cod.

Articolul 64(1) – „In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta”.

Articolul 68 – „Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de stiri si dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care detin functii sau demnitati publice ori purtatori de cuvant ai institutiilor publice, precum si de persoane desemnate public sa candideze sau care si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale”.

Citeste si:
Șerban Huidu, despre accidentul provocat în urmă cu 11 ani: „Asta e...
Șerban Huidu, despre...

Totodata, Turda TV din Cluj Napoca si TV Sibiu au fost somate pentru incalcarea articolului 6(1) din Decizia CNA – „In perioada campaniei electorale candidatii si reprezentantii competitorilor electorali au acces numai in emisiunile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. b) si c) difuzate de posturile de radio si televiziune, publice si private, inclusiv la cele prin cablu, implicate in campania electorala”.

De asemenea, partidul M10 a trimis o adresa catre CNA solicitand informatii referitoare la posibilitatea cedarii unor timpi de antena, obtinuti de un partid, catre un candidat independent. Consiliul va raspunde ca acest lucru nu este posibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.