Politica 13 Mai 2016 04:30
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie mentioneaza in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, si Gheorghe Nicolae, fost sef al DIPI, au fost trimisi in judecata, ca dupa demisia Guvernului Ponta au fost distruse documente privind cheltuielile DIPI.

In rechizitoriul prin care fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, si fostul sef al DIPI, Gheorghe Nicolae, au fost trimisi in judecata, unul dintre martori precizeaza ca "aproximativ in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat in biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015".

Potrivit DNA, denuntatorul i-ar fi explicat acestuia ca pentru a fi respectata procedura de distrugere a documentelor trebuie sa fie respectate mai multe conditii si anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizata de ministru si controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, conditii care erau indeplinite doar pentru anul 2014.

Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusa din aceiasi membri ca si in anul 2014, iar comisarului sef i s-a cerut de catre secretarul de stat sa ia legatura cu seful auditului, in vederea constituirii Comisiei de audit.

"Totodata, chestorul Nicolae Gheorghe a intocmit o nota raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnata de catre secretarul de stat, de catre „(.....)”, in calitate de imputernicit al presedintelui Comisia de control operativ (a semnat „cu bara” pentru „(.....)”, aflat in concediul de odihna), de presedintele Comisiei de audit si de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI", se mai arata in rechizitoriu.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Procurorii mentioneaza ca la acel moment Gabriel Oprea nu mai semna documente in calitate de ministru, astfel ca nota-raport a fost aprobata in numele ministrului de o alta persoana.

"Intr-o perioada de aproximativ doua saptamani de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, in conditiile in care exista atat controlul operativ, cat si controlul financiar, aferent acelei perioade" insa trei denuntatori au precizat ca "procedura de sesizare si prezentarea generala a obiectului cauzei trebuie indeplinita o alta conditie prevazuta de Hotararea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, aceasta Comisie nesemnand niciun document prin care sa avizeze favorabil distrugerea", se arata in rechizitoriu.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Procurorii spun ca, in final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizand doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

De asemenea, in rechizitoriu procurorii fac referire si la activitatea noului ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, mentionand ca "in data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne in functie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului intocmit in acest sens. Desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind raspunderea materiala a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregatire profesionala".

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

DNA precizeaza ca la data de 22 ianuarie 2016, din initiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, "prin care a incercat sa reglementeze situatia bunurilor date la scadere. Acest ordin este contradictoriu intrucat, pe de o parte, prevede ca bunurile IT date surselor pentru procurarea de date si care nu mai sunt folosite in activitati informativ-operative nu mai trebuie evidentiate contabil, dar, pe de alta parte, prevede ca trebuie scazute din contabilitate, in masura in care nu mai pot fi recuperate", explica DNA.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

Citeste si:
Orban, despre procesul electoral: Până acum nu au fost semnalate...
Orban, despre procesul...

In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri, precizeaza MEDIAFAX.

"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", sustin procurorii.

Achizitionarea autoturismului s-ar fi realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, arata DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.