Politica 6 Mai 2016 15:00
Parchetul General a anuntat oficial, vineri, ca Traian Basescu este cercetat pentru spalare de bani, fapta care ar fi fost comisa in perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin incheierea succesiva a mai multor contracte de vanzare-cumparare a unor imobile.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul Basescu Traian, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani. In ordonanta intocmita, procurorii au retinut ca fapta a fost savarsita in perioada octombrie 2000 - mai 2005, prin incheierea succesiva a mai multor contracte de vanzare-cumparare a unor imobile", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Parchetul General, informeaza MEDIAFAX.

Fostul presedinte al Romaniei a mers vineri dimineata la Parchet, unde a fost chemat pentru a da declaratii in legatura cu acuzatiile care i se aduc. Dosarul a fost deschis in urma a doua sesizari, una a Oficiului National de Prevenire si Combaterea Spalarii si o alta a Grupului de Investigatii Politice. Cauza a fost inchisa in anul 2012, procurorii dispunand neinceperea urmaririi penale. In mai 2015, solutia a fost infirmata de Tribunalul Bucuresti iar dosarul a fost redeschis. In iulie 2015 s-a inceput urmarirea penala in rem.

Potrivit ordonantei procurorilor, in luna august a anului 2000, Traian Basescu a cumparat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a platit "suma de 1 .483.244.000 lei, platita numerar si a carei provenienta nu a fost justificata" iar "la aceeasi data, la acelasi birou notarial, Casuneanu Costel a cumparat o suprafata egala de teren situata la aceeasi adresa, pentru care a platit un pret de 3 ori mai mare, respectiv pretul pietei".

Ulterior, in luna octombrie 2002, Traian Basescu a instrainat suprafata catre Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Casuneanu, cu suma de 12.004.212.620 lei. O parte din suma obtinuta din aceasta vanzare ar fi fost transferata in iunie 2003 in contul fiicei sale, Ioana Basescu, care ar fi folosit-o, in parte, pentru achizitionarea unui imobil in valoare de aproximativ 90.000 dolari, sustin procurorii.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

In luna octombrie 2002, Traian Basescu impreuna cu sotia sa au cumparat un imobil situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti cu pretul de 280.000 dolari, "achitat numerar si a caror provenienta nu este justificata, avandu-se in vedere faptul ca in aceasta perioada din conturile familiei Basescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat cateva zile mai tarziu fiicei sale, Basescu Ioana", se mai arata in ordonanta.

Procurorii de la Parchetul General sustin ca "pretul terenului din Aleea Privighetorilor, achizitionat de catre Traian Basescu la data de 09.08.2000, in suma de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) si nu 1.483.244.000 ROL (asa cum se consemneaza in contract) a fost achitat numerar de Casuneanu Costel".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.