Politica 4 Mai 2016 17:14
Decizia Curtii Consitutionale de a mentine alegerile locale intr-un singur tur nu favorizeaza pe nimeni pentru ca sistemul de vot care se foloseste la alegeri nu tine de constitutionalitate, a declarat miercuri presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Liderul grupului UDMR: Decizia CCR este una fireasca

Tanczos Barna, liderul grupului UDMR de la Senat, a declarat mierucuri ca decizia CCR este "fireasca" si ca din punctul de vedere al partidului sau nu au existat elemente de neconstitutionalitate.

"Din punctul nostru de vedere, al UDMR, este o decizie fireasca, normala. Din punctul nostru de veere nu a existat niciun element de neconstitutionalitate. Pe de alta parte era absolut imposibil ca in momentul de fata sa reluam toate procedurile de organizare a alegerilor, suntem in plina campanie electorala la algerile locale. Din punctul nostru de vedere, daca aceasta decizie se confirma si printr-un document oficial, este o decizie fireasca", a spus liderul UDMR.

Judecatorii CCR au respins miercuri in unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anuntat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Intrebat daca alegerile din 5 iunie se vor organiza intr-un singur tur, Zegrean a afirmat ca din punctul de vedere al CCR acestea raman intr-un singur tur. ''Curtea Constitutionala tocmai s-a pronuntat astazi, nu cred ca maine vom schimba. Mai avem inca 30 de dosare venite pana astazi cam cu acelasi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi pana maine'', a accentuat el.

Tariceanu: Decizia CCR nu favorizeaza pe nimeni, sistemul de vot nu tine de constitutionalitate

"Decizia de astazi a Curtii trebuie pusa intr-un alt registru, ea nu favorizeza pe nimeni si nu favorieaza pe nimeni pentru ca sistemul de vot care se utilizeaza in alegeri nu tine de constitutionalitate, ci este un element de decizie politica care revine partidelor si in final Parlamentului prin sistemul de legiferare. Practic, astazi Curtea a aratat foarte clar ca nu este un subiect pe care sa-l decida ea, ci ramane sa hotarasca factorul politic in continuare", a spus Tariceanu la Senat.
Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Totusi, presedintele Senatului a admis ca pentru partidele mari sut favorizante varianta alegerilor intr-un singur tur si ca ALDE, partidul pe care il conduce, si-ar fi dorit alegeri in doua tururi, insa a amintit ca varianta actuala a legii referitoare la alegeri a fost adoptata prin consens intre PSD si PNL cu un an in urma, atunci fiind ambele favorizate de sistemul cu un singur tur.

"Intre timp PNL a trecut pe locul doi in sondajele de opinie si considera ca sistemul defavorizaeaza si de aceea a pledat pentru modificarea sistemului actual de vot intr-un singur tur si revenirea la doua tururi de scrutin, o pozitie care as spune ca este caracteristica pentru balbaielile pe care PNl le face de o buna bucata de vreme si care au dus la decredibilizarea PNL in ochii electoratului", a subliniat el.

De asemenea, Tariceanu a aratat ca nu este oportuna dezbaterea referitoare la legi electorale cu o luna inainte de alegeri si ca acest lucru va cadea in sarcina viitorului Parlament, scrie MEDIAFAX.

Gorghiu: CCR judeca pe fond alegerile intr-un singur tur. Decizia CCR va fi o usurare

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, ca CCR va judeca pe fond constitutionalitatea alegerilor intr-un singur tur, saptamana viitoare, intr-un alt dosar al jurnalistului Liviu Avram, afirmand ca CCR are obligatia de a da un verdict pe fond inainte de data alegerilor.
Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

"A fost neintemeiat doar capatul de cerere referitor la numarul de semnaturi si in mod cert numarul de semnaturi va fi in continuare o conditie de depunere a candidaturilor. In ceea ce priveste al doilea aspect, explicat insuficient as spune eu, astazi, catre opinia opinia publica, vorbim despre cele doua tururi de alegeri, exceptia neconstitutionalitatii organizarii alegerilor intr-un singur tur, iar in privinta acestui aspect Curtea a spus un singur lucru: nu ca avem sau vom avea doua tururi sau un tur de scrutin, ci a spus ca este inadmisibila pe procedura, adica nu au judecat pe fond daca este corect sau nu sa se organizeze intr-un tur sau in doua. Va fi un dosar, din cate inteleg eu din surse jurnalistice, chiar saptamana viitoare, pentru ca jurnalistul de la Adevarul (Liviu Avram-n.r.) a avut doua dosare — unul la Tribunal, unul la Curtea de Apel", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Alina Gorghiu a afirmat ca CCR are obligatia sa se pronunte pe fond cu privire la un tur sau doua de alegeri pentru ca din '92 pana in 2012, in Romania, alegerile s-au organizat in doua tururi de scrutin.

"Eu cred ca saptamana viitoare CCR are obligatia sa se pronunte pe fond cu privire la un tur sau doua de alegeri (...) pentru ca din '92 pana in 2012, in Romania, alegerile s-au organizat in doua tururi de scrutin. Adica, cam toata istoria democratica a Romaniei electoratul a putut sa-si manifeste optiunea legitimand alesul local, inclusiv in al doilea tur de scrutin, inclusiv cei care au redactat Constitutia la momentul redactarii ei au discutat in paralel si prima lege electorala care reglementa aspecte din administratia locala si tot asa au prevazut nevoia de a avea doua tururi pentru a respecta un principiu democratic, majoritatea decide cine este alesul in comunitate. Deci, sper ca saptamana viitoare sa avem o decizie in sensul organizarii celui de-al doilea tur de scrutin", a sustinut copresedintele PNL.

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

PNL va respecta decizia CCR indiferent care va fi aceasta, afirmand ca ar fi “o usurare” sa se cunoasca decizia Curtii inainte de alegerile din 5 iunie pentru a nu plana suspiciuni de neconstitutionalitatea asupra alegerilor locale.

"Oricum ar fi si orice decizie va lua CCR saptamana viitoare, va marturisesc ca nu am niciun fel de dorinta de a contesta aceasta decizie. Vom respecta ca un partid care tine la deciziile CCR. Vom respecta acea decizie, insa ar fi o usurare sa vedem care va fi aceasta decizie inainte de alegerile din 5 iunie si, evident, ca ar fi un lucru benefic pentru Romania sa putem sti ca avem un tur sau doua in iunie, astfel incat sa nu planeze asupra alegerilor si asupra mandatelor castigate de primari anumite aspecte legate de neconstitutionalitatea lor, astfel incat ele sa fie contestate ulterior", mai spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a sustinut ca administratia este instabila in conditiile in care, pentru a fi alesi, primarii au nevoie de “o mana de voturi”, iar pentru a fi demisi au nevoie de o majoritate.

Cat priveste recomandarea Comisiei de a Venetia de a nu schimba legislatia electorala cu un an inainte de alegeri, Gorghiu a afirmat ca revenirea la alegerile in doua tururi nu schimba regulile electorale, adaugand ca “potenteaza drepturile cetatenilor”.

"Va incepe campania electorala, dar va spun ca nu se schimba regulile electorale si nu este o interdictie a Comisiei de la Venetia, este o recomandare. (…) Nu sunt afectate drepturile cetatenilor, ba dimpotriva sunt potentate aceste drepturi si nici drepturile competitorilor electorali. Nu vorbim de niciun fel de ingradire pe care unii sau altii ar vehicula-o in spatiul public", a spus copresedintele PN

Gorghiu a mai spus ca organizarea unui al doilea tur de scrutin nu este costistitore si chiar daca ar fi cheltuirea unei sume de bani pentru democratie este legitima pentru.

Alina Gorghiu a reafirmat ca alegerile intr-un singur tur de scrutin ar avantaja partidele mari, PNL si PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.