Politica 4 Mai 2016 12:29
Judecatorii CCR au respins miercuri in unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anuntat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

CCR a decis ca legea privind desfasurarea alegerilor locale intr-un singur tur este constitutionala, astfel ca viitorul primar va fi cel care va strange cel mai mare numar de voturi, indiferent de procentul pe care acesta il va avea.

''S-a respins articolul 50 ca neintemeiat pentru ca nu s-a adus niciun argument care sa justifice schimbarea practicii CCR in domeniu. Este o practica vasta in aceasta privinta. Dintotdeauna, Curtea a spus ca este rolul Parlamentului sa stabileasca legea electorala, modalitatile, semnaturi, fara semnaturi. De altfel, si Comisia de la Venetia spune ca nu este nicio problema, nu se incalca dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul ca se conditioneaza de existenta unor semnaturi'', a explicat Zegrean.

El a explicat ca a fost respinsa si sesizarea privind articolul 101 pentru ca acest articol nu are legatura cu cauza depusa judecatii. ''In acest dosar se judeca posibilitatea autorului exceptiei de a candida sau nu in functie de semnaturile pe care trebuia sa le depuna. Deci, nu se judeca legea electorala in ansamblul sau'', a subliniat presedintele CCR.

Intrebat daca alegerile din 5 iunie se vor organiza intr-un singur tur, Zegrean a afirmat ca din punctul de vedere al CCR acestea raman intr-un singur tur, relateaza MEDIAFAX.

''Curtea Constitutionala tocmai s-a pronuntat astazi, nu cred ca maine vom schimba. Mai avem inca 30 de dosare venite pana astazi cam cu acelasi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi pana maine'', a accentuat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.