Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca a promulgat legea prin care conturile partidelor nu puteau fi executate silit pe perioada campaniei electorale.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea Legii 334 din 2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, care contine prevederi controversate. Iohannis a sustinut insa ca legea permite partidelor sa participe la campania electorala si la "exprimarea vointei politice".

In acest context, seful statului a precizat ca legea introduce "o noua norma, o asa-numita afectatiune speciala pentru conturile de campanie ale partidelor politice".

"Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie sa tinem cont cand evaluam aceasta noua norma de cel putin doua lucruri. Primul lucru se refera la faptul ca exista un fenomen, negativ in esenta, dar exista, numit migratia politica - politicieni care parasesc un partid si trec in alt partid sau politicieni care parasesc un partid si infiinteaza alt partid. Este foarte usor de imaginat ca un creditor al unui partid migreaza el sau migreaza simpatia creditorului catre un nou partid si atunci putem sa ne imaginam situatii in care competitia politica este falsificata daca se aplica o executare silita la contul unui partid, exact in campania electorala" a sustinut Iohannis.

El a invocat si articolul 8 din Constitutie, potrivit caruia partidele politice contribuie la definirea si exprimarea vointei politice. "Or, daca contul de campanie al unui partid este blocat exact in campania electorala, atunci cu siguranta apare o situatie care afecteaza semnificativ felul in care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea vointei politice. Tinand cont de aceste aspecte, am considerat ca norma nou introdusa de legiuitor este corecta, drept pentru care am promulgat aceasta lege", a mai sustinut presedintele.

Reprezentantii societatii civile au cerut respingerea legii si au sustinut ca „partidele au strecurat o prevedere care le asigura protectie totala impotriva propriilor creditori”, in contextul in care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare se ridica la peste 12 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.