Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere Curtii Constitutionale sa respinga sesizarea jurnalistului Liviu Avram pe tema alegerilor locale, pe motiv ca semnatarul exceptiei are ''un comportament electoral si civic abuziv''.

In punctul de vedere inaintat CCR, obtinut de MEDIAFAX, Tariceanu sustine, cu privire la conditia de reprezentativitatea candidatilor pentru functia de primar, ca ''semnatarul exceptiei a prezentat o lista cuprinzand doar 3 semnaturi, ceea ce arata, pe de o parte, caracterul neserios al candidaturii, iar pe de alta parte, un comportament electoral si civic abuziv, in sensul utilizat in Decizia Curtii Constitutionale nr.522/2008''.

El considera ca Parlamentul este indreptatit sa impuna in cazul candidaturilor independente pentru functia de primar conditii minimale de reprezentativitate, care sa fie conforme principiilor statului de drept.

''Semnatarul exceptiei de neconstitutionalitate aduce ca argument al prezentarii listei sale de sustinatori, cuprinzand doar trei semnaturi, faptul ca solutia adoptata de Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, se refera tot la trei semnaturi. Argumentul este insa eronat. Infiintarea unui partid nu presupune conditii de reprezentativitate, partidele politice nefiind obligate sa participe la alegerile parlamentare sau la cele locale, ori prezidentiale. Ramane la latitudinea fiecarui partid sa-si asume rolul de competitor electoral. Cel care candideaza ca independent in orice tip de alegeri trebuie sa dovedeasca un minimum de reprezentativitate. In cazul partidelor politice care au depus candidaturi, se prezuma ca sunt cunoscute, ca au sustinatori, reprezentativitatea acestora fiind vizibila dupa alegeri, in functie de rezultatul acestora'', mai spune presedintele Senatului.

Cat priveste alegerea primarilor in doua tururi, Tariceanu se margineste sa afirme ca autorul exceptiei are o argumentatie ''gresita'' care ''induce ideea urmaririi, prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, a altor scopuri decat a celor formulate in sesizarea adresata Curtii Constitutionale''.

''Articolul 57 din Constitutie prevede, ca o indatorire constitutionala fundamentala, ca cetatenii romani sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, aspect asupra caruia solicit Curtii Constitutionale sa se pronunte, in calitatea sa de garant al respectarii Legii fundamentale. Ne intemeiem aceasta solicitare pe jurisprudenta Curtii Constitutionale, potrivit careia 'neconstitutionalitatea reprezinta o stare organica a unei norme juridice legale si nu poate fi dedusa dintr-o interpretare discutabila, realizata in procesul de aplicare a sa la o situatie concreta….'(Decizia Curtii Constitutionale nr.85 din 10 februarie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Partea I, nr.363 din 28 aprilie 2005)'', conchide presedintele Senatului.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Judecatorii Curtii Constitutionale vor discuta sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind organizarea alegerilor locale intr-un singur tur in sedinta de miercuri, 4 mai, cu doua zile inainte de startul campaniei electorale.

Jurnalistul Liviu Avram a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Tribunalul Bucuresti a decis transmiterea catre CCR a sesizarii sale privind exceptia articolelor din lege privind numarul necesar de semnaturi pentru un candidat independent si organizarea alegerilor locale intr-un singur tur.

Astfel, Liviu Avram si-a depus candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, depunand o lista cu doar trei semnaturi de sustinere, demers care i-a permis sa aduca in atentia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), cerand in aceeasi sesizare si extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, precizeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

''Am gasit temei de neconstitutionalitate si in articolul care impune un anume numar de semnaturi pentru candidatii independenti. Pentru municipiul Bucuresti mi-a rezultat ca se cer 18.000 de semnaturi si am folosit ca precedent decizia CCR din februarie 2015 care a spus ca 25.000 de mii de semnaturi pentru infiintarea unui partid este o cerinta excesiva. Parlamentul a luat act de acea decizie si a spus ca se pot infiinta partide doar cu trei semnaturi de sustinere. Luand ca model ceea ce a decis Parlamentul, am depus o candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, doar cu trei semnaturi, ca fiind singurul reper legal de care m-am putut agata ca sa demonstrez ca si 18.000 este mult, ca si 25.000, presupunand un efort logistic similar'', a exlicat Avram.

El a adaugat ca a cerut extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur, afirmand ca cei care candideaza independent trebuie sa indeplineasca conditii exigente de reprezentativitate, in timp ce pentru cei alesi legea coboara sub standardul constitutional criteriul de reprezentativitate.

Citeste si:
Tăriceanu cere o anchetă a Consiliului Concurenței, după ce s-au...
Tăriceanu vrea o anchetă a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.