Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca modificarile aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezinta o initiativa buna, care incurajeaza prezenta produselor romanesti in hipermarketuri.

''Initiativa Parlamentului cred ca este o initiativa buna. Sigur ca Parlamentul a prevazut o portita: in sezonul in care nu sunt disponibile produse romanesti, de exemplu in sezonul rece, sa se faca o derogare de la acest procent. Cred ca e foarte important sa incurajam prezenta produselor romanesti in magazine. Foarte important e sa reusim sa incurajam producatorii nostri sa se regaseasca cat mai mult in hipermarketuri'', a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agricultura din Camera Deputatilor.

Hipermarketurile vor ramane deschise si in weekend, dar vor trebui sa comercializeze minimum 51% produse achizitionate pe un ''lant scurt de aprovizionare'', printre care carne, legume, fructe, miere, oua si produse lactate si de panificatie, potrivit unui proiect adoptat marti de Comisia de agricultura din Camera Deputatilor.

Potrivit raportului votat, comerciantii- persoane juridice autorizate, au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, din ''lantul scurt de aprovizionare''. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producatorii romani - se aproba prin hotarare de guvern.

Potrivit lui Nini Sapunaru, parlamentarii au lasat posibilitatea Executivului sa stabileasca norme pentru aceste prevederi pentru ca e ''oarecum o inovatie in legislatia din Romania''.

''Putem sa functionam pe acest lant scurt. Nu poti sa emiti intr-o lege, sa gandesti toate variabilele care pot aparea. Si atunci lasam la libertatea Guvernului sa stabileasca procentele, sa stabileasca normele de aplicare pentru acest articol - aprovizionarea pe lantul scurt'', a explicat Sapunaru.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Potrivit raportului, lantul scurt de aprovizionare este unul care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si dezvoltare economica la nivel local si regional, precum si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti.

O alta modificare se refera la etichetarea carnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienta, locul unde a fost transat animalul si daca acesta provine din tara noastra. Totodata, pe produsele procesate din carne trebuie sa se specifice procentul de carne provenita din Romania, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.