Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata, printr-un consilier, ca este ''oripilat'' de ceea ce s-a intamplat in Piata Universitatii, unde un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste la adresa romilor pe un cort in care aveau loc manifestari ocazionate de ziua acestei etnii.

''Am vorbit azi dimineata si cu domnul presedinte, care s-a aratat oripilat de ceea ce s-a intamplat aici", a declarat consilierul prezidential Laurentiu Stefan, in timpul conferintei de presa care a fost convocata de reprezentantii Guvernului langa cortul vandalizat.

La randul sau, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a subliniat ca regreta faptul ca trebuie sa vorbeasca din fata unui cort pe care scrie ''moarte tiganilor''.

''Toate strategiile nu fac doi bani daca fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoana, nu ca ministru, ca exact cum invatam morala atunci cand suntem copii, asa trebuie sa invatam ca suntem toti egali si ca rasismul e un lucru rau. Trebuie sa le spunem asta copiilor din scoli, din gradinita, nu din clasa a 5-a'', a spus ea, in conditiile in care anterior, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, afirmase ca in noul plan-cadrul pentru clasa V-VIII la educatia civica a fost pus pe accent pe toleranta.

''Asta este forma cea mai violenta a rasismului. Regret si faptul ca intr-o tara in care asemenea forme de violenta rasiala sunt inca rare acestea nu sunt combatute cu fermitate. Faptul de a avea in centrul capitalei unui stat membru UE in 2016, un asemenea mesaj trebuie sa oblige statul la actiune, trebuie sa oblige statul la pedepsirea exemplara a celor tineri care, fie si din teribilism, ne aduc noua, tuturor, un prejudiciu foarte grav. In numele colegilor mei de la ministerul Justitiei vreau sa le spun ca imi cer scuze. Va cer scuze pentru ca niste concetateni au putut sa scrie asa ceva pe un cort si sa strice o petrecere care ar fi trebuit sa fie altfel'', a conchis Pruna.

La conferinta de presa convocata sambata au mai fost prezenti ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Aura Raducu i-a invitat pe cei prezenti, simbolic, sa stearga mesajele de pe cort.

''Poate este usor sa stergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu sa stergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunitatii roma'', a apreciat Asztalos, adaugand ca, din cazuistica de la CNCD rezulta ca in Romania exista o spirala in care intoleranta este in crestere nu numai fata de romi, ci si fata de musulmani, dar si fata de persoanele cu dizabilitati.

Sambata dimineata, in jurul orei 3, un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste pe un cort amplasat in Piata Universitatii, unde au loc manifestari culturale ale comunitatii rome, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.