Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua NATO, in care afirma ca aderarea Romaniei la NATO este unul din cele mai "remarcabile" succese ale politicii externe, Bucurestiul valorificandu-si in prezent profilul strategic, in conditiile in care alianta se afla in proces de adaptare la noile provocari.

"Romania a devenit, in urma cu 12 ani, membru cu drepturi depline al Aliantei Nord Atlantice. Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a tarii noastre. Ea este, totodata, un moment cu puternice reverberatii istorice, consacrand atat apartenenta la sistemul de valori euro-atlantice, cat si asigurarea celor mai puternice garantii de securitate pentru Romania", a afirmat presedintele, duminica, potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala.

Iohannis a mai spus ca NATO se afla "in plin proces de adaptare la noile conditii geostrategice", pe fondul provocarilor si al evolutiilor imprevizibile ce caracterizeaza actualul mediu de securitate, iar Romania "isi valorifica profilul strategic bine conturat" si contribuie activ la misiunile si operatiile Aliantei.

Seful statului a mai sustinut ca Romania se aliniaza demersurilor NATO de consolidare a eforturilor comune de aparare, in special pe flancul estic, scrie MEDIAFAX.

"In perspectiva Summitului NATO de la Varsovia, Romania urmareste indeaproape consolidarea relatiei transatlantice si promovarea valorilor euro-atlantice in vecinatate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil si predictibil, in spiritul Declaratiei comune privind Solidaritatea Aliata si Responsabilitatea Comuna a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, adoptata cu ocazia reuniunii de la Bucuresti, din luna noiembrie 2015", a mai spus Iohannis.

De asemenea, presedintele a adus "un pios omagiu" militarilor romani care si-au pierdut viata in operatiuni NATO. "Exemplul lor de curaj si devotament, felul in care si-au slujit tara neconditionat, chiar cu pretul propriei vieti, reprezinta repere de demnitate si onoare pentru noi toti. Prin modul in care vom sti sa militam si in viitor pentru valorile civilizatiei noastre pe care ei le-au aparat, vom dovedi ca sacrificiul lor nu a fost in zadar", a spus Iohannis.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.