Deputatii vor sa interzica jurnalistilor sa filmeze votul secret cu bile, urmand ca in sedinta Biroului Permanent de luni sa se ia in discutie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei in sala de plen, potrivit stenogramei BP.

Discutiile consemnate in stenograma Biroului Permanent au avut loc miercuri, ora 15.00, dupa ce plenul Camerei a respins cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Sebastian Ghita. Votul a fost secret cu bile, potrivit Regulamentului. “Camerele de luat vederi impieteaza asupra secretului votului”, a sustinut vicepresedinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerand in sedinta de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor pentru le interzice jurnalistilor sa filmeze votul cu bile.

“Domnule presedinte, inteleg ca exista o hotarare a Biroului permanent inca din 2001 vizavi de posibilitatea amplasarii camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi impieteaza asupra secretului votului si de aceea eu as vrea, daca nu acum, poate la viitoarea sedinta de Birou permanent, acest articol sa-l modificam, astfel incat la votul final sa nu poata fi instalate camere de luat vederi care sa impieteze asupra secretului votului”, a declarat Florin Iordache, potrivit stenogramei prezentate de MEDIAFAX.

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras Levente a afirmat ca daca institutia Parlamentului se vrea respectata atunci secretul votului trebuie sa fie asigurat. “Intr-adevar, sunt putine Parlamente in care presa si cei care nu sunt demnitari – deputati sau senatori – au acces in sala de plen. Daca noi vrem ca aceasta institutie sa fie respectata, atunci trebuie sa respectam anumite reguli si noi. Atunci cand Statutul deputatului si senatorului spune de votul secret si atunci cand Regulamentul Camerei Deputatilor vorbeste de votul secret, aceasta inseamna ca cei care conduc sedinta sau cei care asigura desfasurarea votului trebuie sa asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, inseamna dreptul deputatului sau al senatorului de a-si exercita votul secret”, a sustinut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a sustinut ca neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, spunandu-le colegilor ca s-ar putea trezi cu o plangere penala. “Atunci cand deputatului i se lezeaza acest drept de catre cel care trebuie sa asigure, incalca dispozitiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeste ca si deputatul si senatorul sunt functionari publici. Adica fapta functionarului public, in exercitarea atributiilor de serviciu, adica cel care trebuie sa asigure secretul votului, care nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si, prin aceasta, cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor, adica dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adica dreptul de a putea vota secret, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica. Eu cred ca trebuie sa asiguram pentru fiecare deputat, pentru ca, altfel, ne putem trezi cu aceasta plangere penala”, a sustinut Mate Andras Levente.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Stefan Zgonea le-a propus membrilor BP si liderilor grupurilor parlamentare ca in sedinta BP de luni sa faca propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor. “Eu va propun in felul urmator: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare si membrii Biroului permanent sa aiba decizia din 2001 si modificarea din 2010 si, in functie de aceasta, liderii sau cineva care vrea sa faca o propunere, sa aiba o majoritate, facem modificarea”, a declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea i-a informat, anterior, pe membri BP ca printr-o decizie din anul 2001, modificata in anul 2010, „jurnalistii acreditati la Camera Deputatilor, mentionati in capitolul I, art.1, alin.1, raman pe durata desfasurarii sedintelor plenare in spatii special amenajate pentru presa sau care se alatura echipei de filmare in locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate in balconul unu, numerele 1, 2, 10 si 11 si sunt astfel amenajate incat sa nu fie permisa circulatia catre lojile destinate presei si cele destinate publicului”, potrivit stenorgramei BP.

Citeste si:
Metropola TV este o instituție care respectă în totalitate...
Metropola TV este o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.