Centrul pentru Inovare Publica ii cere lui Klaus Iohannis sa nu promulge legea care impiedica executarea silita a conturilor pentru campaniile electorale ale partidelor, afirmand ca formatiunile politice nu sunt mai presus de lege, iar datoriile acestora se ridica la 12 milioane euro.

“Domnule Presedinte, nu promulgati legea privilegiilor partidelor politice! Miercuri, 30 martie, Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Proiectul de lege va ajunge pe masa dumneavoastra pentru promulgare. Va solicitam sa nu promulgati acest proiect, pentru ca introduce distorsiuni grave in procesul electoral si pentru ca plaseaza partidele politice deasupra legii”, arata scrisoarea pe care Centrul pentru Inovare Publica i-a adresat-o presedintelui Klaus Iohannis.

Reprezentantii societatii civile sustin ca „partidele au strecurat o prevedere care le asigura protectie totala impotriva propriilor creditori”, in contextul in care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare se ridica la peste 12 milioane de euro.

„Anul trecut, partidele si-au asigurat finantarea publica a campaniilor, cu conditia atingerii unui prag de 3% din voturi. Partidele care candideaza in toate circumscriptiile si trec acest prag ar urma sa primeasca aproximativ 8 milioane de euro pe campanie electorala, conform estimarilor Autoritatii Electorale”, se mai arata in scrisoarea adresata presedintelui Klaus Iohannis.

CIP critica modificarea adusa legii, potrivit careia „conturile bancare pentru campania electorala, prevazute la alin. (1) si (2) si la art. 3 alin. (9), au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii”.

„Raportul acestei Comisii nu explica scopul introducerii acestei modificari. Pentru ca este un amendament adoptat de Comisia de fond, el nu a existat in textul trimis spre avizare Guvernului Romaniei si Consiliului Legislativ, deci avizele favorabile acordate de acestea nu au luat in calcul si aceasta modificare. De aceea spunem ca partidele au strecurat aceasta prevedere, intr-un proiect de lege care se referea la alt subiect (utilizarea sediilor partidelor politice pentru activitati generatoare de venit)”, sustine directorul CIP Ovidiu Voicu.

Citeste si:
Cinci surse suplimentare de venit pentru a-ți îmbunătăți situația...
Cinci surse suplimentare de...

CIP sustine ca legea aprobata, miercuri, de Camera Deputatilor, „este inacceptabila, pentru ca implica de-responsabilizarea partidelor fata de cheltuielile din trecut”.

„La prima vedere, amendamentul pare a avea scopul de a pune la adapost partidele de executari silite pe perioada campaniei electorale. Astfel, li s-ar oferi posibilitatea ca banii primiti in campanie sa fie folositi pentru activitati electorale. Chiar si in aceasta interpretare, propunerea este inacceptabila, pentru ca implica de-responsabilizarea partidelor fata de cheltuielile din trecut”, potrivit sursei citate.

CIP mai spune ca formularea amendamentului extinde de fapt protectia la toate veniturile partidelor.

Astel, „articolul 3, alin. (9), mentionat in text, nu se refera la conturile speciale, de campanie, ci la conturile generale ale partidelor, cele din care se fac operatiuni pe toata perioada anului, nu doar in perioada electorala. Asa cum este formulat articolul, si aceste conturi devin protejate de executare silita. Cum articolul nu prevede o perioada de timp a protectiei speciale, rezulta ca aceasta este permanenta”, se mai arata in scrisoarea adresata presedintelui Iohannis.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

De asemenea, proiectul de lege deschide calea unei „finantari mascate”. "Firmele care ofera servicii fara sa fie platite vor pretexta ca desi ar incerca sa recupereze banii, nu pot sa o faca. Partidele politice ce vor dori sa se comporte corect vor fi dezavantajate in fata celor dispusa sa procedeze incorect”, sustine CIP.

CIP ii cere presedintelui Iohannis sa retrimita legea in Parlamenent, afirmand ca aceasta „instaureaza un regim de privilegii exceptionale pentru partidele politice, plasandu-le astfel deasupra legii” si ca „va fi o noua lovitura data increderii cetatenilor in democratie si stat de drept”

„In cazul in care partidele politice persista in a-si oferi astfel de privilegii, va solicitam sa sesizati Curtea Constitutionala cu privire la continutul ei”, ii cere CIP presedintelui Iohannis.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.