Comisia juridica a adoptat, joi, un raport favorabil legii pensiilor alesilor localii, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, afirmand ca legea a fost pusa in acord cu recomandarile CCR, definindu-se categoriile de beneficiari, sursa de finantare si data intrarii in vigoare, 1 ianuarie 2017.

„Am tinut cont de observatiile CCR si am refacut proiectul trimis la reexaminare, astfel ca am stabilit foarte clar caror categorii se adreseaza acest proiect de lege si discutam despre indemnizatii pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. Deci, sunt exclusi consilierii locali si judeteni", a sustinut deputatul PSD Florin Iordache.

Alesii vor primi indemnizatia daca au minim un mandat incheiat sau in functie de numarul de luni in care a fost in functie. Deputatii din comisia juridica au interzis cumularea indemizatiilor speciale si au scos de sub incidenta actului normativ alesii acuzati de fapte de coruptie savarsite in perioada mandatului.

"Am prevazut foarte clar ca pentru a primi aceasta indemnizatie este necesar minim un mandat interg, restul primesc in functie de cate luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar ca daca un ales local a fost si parlamentar nu poate primi aceasta indemnizatie concomitent cu indemnizatia de parlamentar. De asemenea, am stabilit ca poate primi aceasta indemnizatie in conditiile in care indeplineste conditiile de varsta si este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publica si nu este pensionat anticipat. Alesii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie in perioada mandatului nu pot primi aceasta indemnizatie", a explicat deputatul PSD.

Deputatii au mai stabilit ca indemnizatia sa intre in vigoare cu data de 1 ianuarie 2017, urmand ca prin norme comune ale ministerelor de resort sa se stabileasca formatul de cerere si cui se adreseaza.

"Ca sursa de finantare este bugetul local si cererea se face catre consiliul local sau judetean al carui membru a fost alesul local a fost", a mai spus Iordache.

"Era discriminatoriu pentru alesii locali, le cerem performanta, sa isi conduca bine comunitatile (era normal-n.r.) ca pentru perioada in care si-au condus comunitatile sa primeasca aceasta indemnizatie", a sustinut deputatul PSD.

Intrebat cum vad cetatenii aceasta lege, cand alesii locali "fac coada la DNA", Florin Iordache a sustinut ca legea prevede clar ca alesul local care este condamnat pentru fapte de coruptie sa nu primeasca pensie speciala

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Legea va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, saptamana viitoare, urmand sa fie transmisa Senatului, camera decizionala.

In ianuarie, Curtea Constitutionala a decis cu unanimitate de voturi ca Legea privind pensiile speciale pentru alesii locali este neconstitutionala, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la "indemnizatia pentru limita de varsta".

Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art. 16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si a celor ale art.138 alin.(5) care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu obiectiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Potrivit Executivului, sesizarea vizeaza incalcarea mai multor articole din Legea fundamentala prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.