Plenul Parlamentului a fost convocat marti la ora 18,00 pentru a vota noul presedinte-director general al TVR, dupa ce saptamana trecuta parlamentarii au preferat sa absenteze si sa lase postul public fara sef, in contextul nemultumirii PSD-ALDE in ceea ce il priveste pe George Orbean.

Deputatii si senatorii au votat martea trecuta noul CA al TVR, din care fac parte Christel Topescu, George Orbean, Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stanciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Ghiurco si Teodor Gabriel Giurgiu.

Acestia l-au ales drept presedinte-director general pe reprezentantul Guvernului, George Orbean, care nu a obtinut avizul Comisiilor reunite de cultura, avand un schimb de replici dur cu parlamentarii.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie, dar parlamentarii au refuzat sa asigure cvorumul pentru alegerea unei noi conduceri, PSD si ALDE fiind nemultumiti de votul membrilor CA in favoarea lui Orbean.

Parlamentarii s-au intrunit miercuri la ora 10.30 pentru a vota seful TVR, in conditiile in care doar 147 de deputati si senatori si-au inregistrat prezenta, scrie MEDIAFAX.

Dupa o pauza de consultari in care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a incercat sa-l convinga pe premierul Dacian Ciolos sa emita o OUG care sa permita numirea unui sef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limita, prin prezenta a 274 de deputati si senatori in plen - numarul necesar fiind 272 de alesi.

Parlamentarii au votat cu bile, dar s-au inregistrat doar 189 de voturi exprimate, astfel ca procedura va fi reluata marti la ora 18.00.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat, miercuri, propunerea facuta de CA al TVR pentru functia de presedinte-director general, afirmand ca George Orbean este "o persoana care nu are facultatea terminata la varsta de 40 de ani".

''Sunt profund dezamagit ca, din Consiliul de Administratie al TVR, nu s-a gasit a se face o alta propunere decat o persoana care nu are facultatea terminata la varsta de 40 de ani. Lucrul acesta mi se pare definitoriu pentru modul in care selectam si numim, sigur, din fericire nu s-a ajuns la confirmare prin vot, dar propunem persoane care nu au nici cea mai mica competenta pentru a ocupa acest post'', a declarat presedintele Senatului.

PSD a comentat ironic situatia, prin vocea lui Liviu Dragnea.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Constat ca Guvernul, in frunte cu premierul Dacian Ciolos, si-a asumat raspunderea in ceea ce priveste problema TVR. Presedinte-director general este reprezentatul Guvernului, domnul George Orbean, pus de premierul Dacian Ciolos. Asta inseamna ca a avut incredere in dumnealui, deci au realizat un binom foarte eficient si problema TVR va fi discutata la Guvern si va fi rezolvata de Guvern", a afirmat liderul PSD la Parlament.

Social-democratii au reiterat vineri ca nu il vor sustine pe Orbean, aratand prin intermediul unui comunicat de presa ca spera ca marti sa poata vota ''o persoana potrivita, atat din punct de vedere al studiilor, cat si a experientei, pentru functia de presedinte-director general al TVR''.

La randul sau, copresedintele PNL Alina Gorghiu a remarcat, miercuri, ca PSD a jucat ''un teatru absurd'' in ceea ce priveste validarea sefului TVR, afirmand ca social-democratii ''digera greu propunerea Guvernului'' si ca probabil in sedinta plenului reunit de marti se va respinge numirea lui George Orbean.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.