Presedintele Klaus Iohannis participa la reuniunea Consiliului European care are loc in perioada 17 - 18 martie la Bruxelles, potrivit unui comunicat de presa emis miercuri de Administratia Prezidentiala.

Iohannis merge la Bruxelles dupa ce premierul Dacian Ciolos a participat la o reuniune informala a Consiliului European, la inceputul lunii, unde a avut si o intalnire cu presedintele Consiliului, Donald Tusk.

Potrivit programului oficial, reuniunea va incepe joi dupa-amiaza cu un schimb de opinii cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Principala tema a Consiliului o reprezinta problema migratiei. Sefii de stat si de guverne vor dezbate propunerile avansate de Turcia pe aceasta tema la reuniunea informala de la inceputul lunii martie.

Vineri dimineata liderii europeni se vor intalni cu premierul turc, Ahmet Davutoğlu.

Problema aderarii Turciei la Uniunea Europeana nu este inca "pe ordinea de zi", in pofida discutiilor in curs care vizeaza deblocarea negocierilor in cadrul definitivarii acordului privind criza migratiei, a avertizat, miercuri, Angela Merkel, citata de Le Figaro.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, dupa reuniunea informala a Consiliului de la inceputul lunii, ca propunerile Turciei privind gestionarea migrantilor au fost ''in general'' bine primite de sefii de stat si de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migratiei ilegale catre UE in termen de cateva saptamani de la punerea lor in practica, scrie MEDIAFAX.

El a explicat ca propunerea venita din partea Ankarei, dupa discutii cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presupune ''un angajament din partea Turciei de a prelua toti migrantii ilegali care trec de frontiera Turciei in Uniunea Europeana, deci in Grecia, cu obiectivul de a returna in tarile de origine acei migranti care nu provin din Siria si de a accepta ca migranti azilanti doar pe sirieni in tabere din Turcia, in responsabilitatea Turciei''.

''Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia in Grecia si care ar urma urma sa fie acceptat de Turcia in retur, Turcia sa trimita in raport de unu la unu migranti legal din Turcia spre Uniunea Europeana", a mai spus premierul roman.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

"In schimb, Turcia asteapta din partea UE, dincolo de aceasta readmisie legala a unei parti din migranti, si o sustinere financiara mai consistenta care sa treaca dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Asteapta, totodata, o accelerare a procesului de pregatire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, intr-un proces mai accelerat. Initial, fusese promisa o liberalizare a regimului de vize pentru toamna. Turcia asteapta ca acest proces sa fie scurtat si sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iunie si, totodata, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere", a detaliat seful Executivului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.