Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a intalnit sambata la Kuala Lumpur cu oficiali ai Malaysiei, transmitand din partea presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Dacian Ciolos scrisori oficiale in care se face apel la clementa in cazul Gologan.

''Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a intalnit azi, 12 martie 2016, la Kuala Lumpur, cu ministrul de externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, si Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justitie. Demnitarul roman efectueaza o vizita de lucru in statul asiatic pentru a discuta cu autoritatile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetateni romani arestati pentru trafic de droguri. In calitate de emisar special al presedintelui Klaus Iohannis si premierului Dacian Ciolos, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi inalti demnitari romani, in care se face apel la clementa din partea autoritatilor malaysiene in cazul pedepsei cetateanului roman Ionut Gologan, pentru a-i putea salva viata'', anunta MAE prin intermediul unui comunicat de presa.

Potrivit aceleiasi surse, in cadrul intrevederii, ministrul delegat si-a exprimat, de asemenea, speranta ca deciziile justitiei in cazurile celorlalti trei cetateni romani vor evita pedeapsa capitala si a subliniat importanta incheierii unor acorduri de colaborare in domeniul justitiei intre Romania si Malaysia.

Totodata, in cadrul deplasarii in Malaysia, oficialul roman a vizitat vineri inchisoarea Sungai Buloh, unde a discutat cu unul dintre cetatenii romani detinuti despre conditiile de detentie si despre modul in care avanseaza cazul sau.

Guvernul a aprobat la inceputul lunii martie trei memorandumuri privind negocierea tratatelor dintre Romania si Malaysia privind transferarea persoanelor condamnate, extradarea si asistenta judiciara in materie penala.

Curtea Federala de Justitie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitala in cazul Gologan printr-o decizie definitiva, urmand ca avocatii cetateanului roman sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaysian in care a fost comisa fapta, anunta MAE la sfarsitul lunii ianuarie.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, aceasta cerere va fi analizata de o Comisie de Gratiere, care se convoaca la solicitarea sultanului. MAE a precizat ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, iar acest demers poate fi de durata.

De asemenea, MAE a precizat ca legislatia malaysiana privind pedeapsa capitala pentru traficul de droguri este in curs de revizuire. Autoritatile malaysiene au informat oficial ca au blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.