Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, referitor la decizia CCR privind interceptarile, ca Parlamentul este obligat sa modifice legea in acord cu deciziile Curtii, afirmand ca acolo unde nu se va permite folosirea tehnicii SRI, DNA trebuie sa isi creeze propriile capabilitati.

"Parlamentul in urma deciziei CCR este obligat sa modifice textul de lege astfel incat sa fie in conformitate cu prevederile constitutionale. Nu avem de ce sa comentam deciziile CCR", a declarat el.

Liberalul a afirmat ca in spetele in care DNA nu va putea folosi tehnica SRI, institutia trebuie sa isi creeze propriile capabilitati care sa ii permita derularea anchetei, scrie MEDIAFAX.

"Eu cred ca DNA are nevoie de suport tehnic in anumite spete, conform Constitutiei, dupa cum se vede si in hotararea CCR, poate beneficia de aceasta sustinere tehnica, logistica, in derularea anchetelor. Acolo unde nu se va permite folosirea tehnicii SRI, DNA trebuie sa isi creeze capabilitatile pentru a putea sa deruleze ancheta"
, a concluzionat Orban.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza supravegherea tehnica din timpul cercetarii penale, mai exact articolul care arata cine executa aceasta supraveghere (interceptari ale comunicatiilor, inregistrari audio-video ambientale).

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala referitor la punerea in executare a mandatului, este neconstitutional. Articolul respectiv arata ca ''procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului'', CCR stabilind ca sintagma ''ori de alte organe specializate ale statului'' nu respecta Constitutia si este neclara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.