Romania spera ca NATO sa-si intareasca prezenta pe flancul estic si in zona Marii Negre, iar pentru asta este dispusa sa se angajeze cu resurse, a spus premierul Dacian Ciolos dupa intrevederea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si a dat asigurari ca Guvernul va aloca 2% pentru aparare.

"Am subliniat prioritatile si asteptarile Romaniei de la summit-ul NATO de la Varsovia. Speram sa vedem o intarire a prezentei NATO pe flancul estic, nord-estic, dar si sud-estic, si aici am mentionat faptul ca Romania e gata sa se angajeze nu doar declarativ, ci intr-un mod foarte concret, inclusiv cu resurse, pentru intarirea prezentei NATO pe flancul estic, pe o prezenta avansata a fortelor aliate in flancul estic, urmand ca in cateva saptamani sa venim cu cateva propuneri concrete care sa fie avute in vedere in discutiile de la summit-ul de la Varsovia", a declarat Ciolos la finalul intrevederii pe care a avut-o, marti, la Bruxelles cu Jens Stoltenberg.

El a afirmat ca pentru Romania, dar si pentru alianta, trebuie sa constituie un permanent interes si zona Marii Negre. "Am subliniat importanta atat pentru Romania, cat si in general pentru NATO a zonei Marii Negre unde Romania isi doreste o prezenta activa a NATO. Romania va lua initiativa pentru a intari cooperarea cu tarile partenere NATO si vecine, cu Bulgaria si Turcia, dar speram ca aceasta colaborare sa se transforme intr-una internationala cu prezenta si a altor parteneri membrii NATO, prin rotatie, si am primit si aici asigurarea sprijinului domnului secretar general pentru acest tip de abordare", a spus premierul roman.

Dacian Ciolos a exprimat intentia ferma a Guvernului de a aloca 2% din PIB pentru aparare si si-a exprimat speranta ca acest nivel va fi atins anul urmator, pentru ca daca Romania cere protectie trebuie sa fie capabila sa si ofere protectie atunci cand NATO ii solicita aceasta, scrie MEDIAFAX.

"Am discutat in general despre angajamentul Romaniei in dotarea armatei, in faptul ca aceasta decizie politica luata in urma cu ceva vreme de a asigura 2% din PIB pentru dotarea armatei este una ferma si ca inclusiv guvernul pe care-l conduc s-a angajat sa mearga in aceasta directie. Aceste resurse care se adauga la resursele pe care alte state NATO le mobilizeaza inclusiv pentru o prezenta mai activa a NATO in zona estica asa cum recent Statele Unite au luat o decizie in aceasta directie", a spus prim-ministrul Ciolos.

Referitor la migratie, Dacian Ciolos a exprimat disponibilitatea ca Romania sa participe la actiunile NATO de sprijinire a Uniunii Europene in a controla fluxurile de migranti din Marea Egee. De asemenea, premierul roman i-a spus secretarului general al NATO ca Romania este implicata in mod activ in spijinirea Republicii Moldova, inclusiv in relatia cu NATO.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Dacian Ciolos l-a invitat pe Jens Stoltenberg sa viziteze Romania si si-a exprimat speranta ca in mai, acesta va participa la inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.