Proiectul de lege care le da voie parlamentarilor sa devina functionari publici, la terminarea mandatului, fara concurs, este sustinut de PSD, in timp ce PNL se opune, iar UNPR a inceput sa faca pasul inapoi, prin retragerea semnaturilor.

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochitoiu, a decis sa isi retraga semnatura, iar exemplul lui ar putea fi urmat si de ceilalti noua semnatari ai proiectului, din partea UNPR.

”Acel proiect de lege, care nu-mi apartine, dar pe care l-am semnat si eu, daca contine vreun privilegiu pentru parlamentari, atunci eu imi retrag semnatura de pe acest proiect de lege (...) Nu au fost semnaturi de grup, nu a fost o decizie politica. A fost o chestiune sporadica, a fost o decizie a fiecaruia. Luni imi voi retrage semnatura de acolo, pentru ca nu vreau ca numele meu sa fie asociat cu vreun privilegiu pentru parlamentari. Nu am avut niciodata privilegii, am luptat mereu pentru ceea ce am realizat si nu vreau ca numele meu sa fie asociat cu vreun privilegiu. Am vazut reactiile din spatiul public si vreau sa va spun ca pentru mine conteaza foarte mult parerea celor care, la un moment dat, au avut incredere in mine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Haralambie Vochitoiu, cel care initial se arata in favoarea proiectului de lege.

De asemenea, PNL nu sustine proiectul. Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Catalin Boboc, a explicat, pentru MEDIAFAX, ca nu va sustine proiectul legislativ, motivand ca acesta ar aduce ”privilegii pentru parlamentari”.

"PNL, in general, nu doar in cazul asta, a respins orice fel de favoristisme, orice fel de masuri care separa cetatenii de in cetateni de rangul I si ragul II. Ca atare, cu siguranta nu vom sustine un astfel de demers. Sunt niste reguli clare, functionarii sunt functionari, functioneaza pe legea lor. Ca sa fi functionar trebuie sa indeplinesti anumite conditii, oamenii dau examen, nu poate sa vina cineva, care, bun, poate ca a trecut prin niste experiente in Parlament, dar nu poate veni sa aiba drept de preemptiune (...) Eu am vazut cine a initiat acest proiect si, dupa parerea mea, este initiativa unor parlamentari care nu mai au prea multe sperante sa castige un nou mandat. Provin din partide pe cale de desfiintare si cred ca din motivul acesta au propus, dar una este sa vrei, insa mai este foarte mult pana ca aceasta initiativa sa devina lege.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Proiectul initiat de senatorul PSD Florinel Butnaru si semnat de 37 de senatori este sustinut de socialademocrati, care argumenteaza ca experienta de patru ani in legislativ ii califica direct pe fostii parlamentari pentru a deveni inalti functionari publici.

”Pe argumentatie, mi s-a parut logica, tinand cont de faptul ca inaltii functionari publici, in general, care intra in categoria prefectilor, in principal, sau subprefecti sunt implicati in probleme de aplicare a legislatiei sau de cunoastere a legislatiei. Asta nu inseamna, in mod imperativ, ca propunerea ar duce la situatia in care in mod automat, dupa terminarea mandatului, un parlamentar, daca acest proiect de lege ar trece, devine imediat inalt functionar public. Tot ar trebui sa treaca prin furcile caudine ale selectiei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PSD, Petru Filip.

Citeste si:
Chereches sustine ca PRO Romania si UNPR ar trebui sa se stinga...
Chereches sustine ca PRO...

Petru Filip considera ca n-ar fi corect ca acest proiect sa fie interpretat ca unul ce aduce privilegii parlamentarilor. ”M-am gandit si la chestiunea asta. Acum, interpretarile sunt si in zona in care, nu stiu, un parlamentar stranuta sau tuseste, oare de ce stranuta, nu e vorba de un tratament pe care il primeste dupa terminarea mandatului. M-am gandit ca vor fi interpretari asupra unui avantaj pe care si l-ar genera parlamentarii, dar nu cred ca asta este varianta”, a mai precizat Filip, care se afla printre semnatarii proiectului.

Un alt semnatar al proiectului, senatorul PSD, Niculae Badalau, a sustinut ca Parlamentul ”schimba perspectiva”, iar un parlamentar are suficienta experienta pentru a lucra ca inalt functionar public.

”Am considerat si cred ca este normal ca un parlamentar care a activat patru ani in Parlamentul Romaniei, acumuleaza o experienta care cu siguranta ca poate fi folosita, in continuare, in slujba cetateanului, ca functionar public. Atata timp cat este parlamentar, el este privat de dreptul de a da examen si asa mai departe, dar nu uitati ca parlamentarul merge in comisii, ia decizii legislative timp de patru ani. Am considerat ca el capata o experienta care poate fi folosita in continuare. Discutam despre un principiu, nu discutam despre o persoana. Daca ai fost patru ani in Comisia Juridica sau in orice alta comisie, e clar ca ai acumulat o anumita experienta mult peste cea a unui inalt functionar public (...) Cu siguranta ca totul este interpretabil, dar nu in sensul asta a fost promovat proiectul asta”, a declarat Badalau.

Citeste si:
Talibanii, ultimatum către funcționarii afgani. Decizia este menită...
Talibanii, ultimatum către...

Senatorul PSD Ioan Iovescu sustine proiectul de lege, desi in cazul sau nu s-ar aplica, pentru ca nu are studii superioare.

”Prin aceasta initiativa, noi nu mai facem acel curs care se face pentru a deveni inalt functionar public, cel putin asa mi-au explicat colegii. Mi se pare ca este Ok asa, ca experienta dintr-un mandat de parlamentar sa poata sa elimine acel curs care, va rog sa ma credeti, eu am facut cursuri, am fost instructor si sunt tot felul de cursuri care se face doar ca sa-ti ia banii, mare lucru nu te alegi cu ele. Nu cred ca prin legea asta eu voi fi, automat, un inalt functionar public in defavoarea altuia care este mai calificat ca mine. In cazul meu nici nu se pune problema, pentru ca n-am studii superioare”, a declarat Ioan Iovescu, pentru MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.