Guvernul discuta miercuri despre legea darii in plata, pe ordinea de zi a sedintei figurand o nota privind formularea punctului de vedere al Executivului pe aceasta tema.

Totodata, pe ordinea de zi se mai afla eliberarea din functie a mai multor prefecti.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea darii in plata, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" si niciunul impotriva.

Legea darii in plata se afla in faza reexaminarii, iar Senatul este prima Camera sesizata. Decizia finala apartine Camerei Deputatilor.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casa sa ramana sub incidenta legii, dar, in acelasi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinatie de locuinta, care vor fi luate in calcul la aplicarea legii.

Mariana Campeanu, senator PNL, a sustinut ca aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera intarzierea aplicarii legii. "Va atrag atentia ca prin amendamentul pe care l-ati votat cu 150.000 ati dat posibilitatea ca legea sa fie la CCR amendata ca discriminatorie si de fapt sa prelungiti neaplicarea acestei legi. Poate veti corecta la Camera acest lucru", a punctat Mariana Campeanu.

O pozitie in acest sens a avut marti si presedintele PSD, Liviu Dragnea.

'Dupa votul din Senat am discutat cu colegii din Camera Deputatilor, din grup, sa analizam cu atentie un potential risc de neconstitutionalitate pentru plafonul introdus la Senat. Noi ne mentinem obiectivul ca aceasta lege sa aiba ca principala tinta romanii care au contractat credite pentru a avea o locuinta, una singura, nu cei care au facut din asta afacere - nu inseamna ilegala -, dar nu vrem ca o asemenea lege sa-i ajute. Sunt relatii comerciale ... analizam acest lucru si in functie de asta vom decide si vom da si votul nostru'', a declarat presedintele PSD.

El a subliniat ca nu exclude ca in Camera Deputatilor sa existe modificari asupra textului legii. ''Nu excludem pentru ca au aparut intrebari firesti, reactii firesti care au spus: «Poate un cetatean a avut un credit sub 150.00 de euro, dar cu dobanzile adunate sare de 150.000 de euro. Ce faci cu cel care a avut 160.000 de euro?». Au aparut aceste intrebari si cred ca trebuie sa ne uitam cu atentie, plus ca riscul de neconstitutionlitate exista, este real. Si inainte sa dam votul nostru trebuie sa avem aceasta analiza serioasa. Sigur, vom discuta si cu Banca Nationala din nou, cu initiatorii si cu alte institutii interesate'', a explicat el.

Pe de alta parte, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a participat luni la o dezbatere in grupul senatorial PSD pe tema legii darii in plata si a indemnat parlamentarii la prudenta si grija ca aceasta lege sa fie dedicata doar celor care au cu adevarat nevoie de ea, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

''Trebuie, repet, sa ne adresam celor cu situatii financiare grele, in dificultate. Pe de alta parte nu trebuie sa punem in pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici sa ne adresam cu o protectie sociala generalizata si celor care nu au nevoie si celor care nu vor sa mai plateasca din anumite motive personale anumite credite'', a spus Georgescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.