Romania va avea aceleasi obiectiv pentru anul 2016 in materie de politica externa si securitate, reprezentand "o ancora de democratie, predictibilitate si stabilitate de importanta strategica" in Est, a spus presedintele Klaus Iohannis luni, in plenul reunit al Parlamentului.

"In actualul context complicat, Romania este si va ramane o ancora de democratie, predictibilitate si stabilitate de importanta strategica la frontiera estica a NATO si a Uniunii Europene. In aceasta calitate, avem responsabilitatea de a ne intari apararea nationala, dar si de a contribui la asigurarea apararii colective in cadrul NATO. Cresterea bugetului destinat apararii pana la un procent de 2% din PIB ramane, deci, esentiala in acest sens", a declarat Iohannis in fata Camerelor reunite.

De asemenea, presedintele a mai afirmat ca in materie de politica externa si securitate, prioritatile si obiectivele majore raman aceleasi pentru Romania, iar anul 2016 intruneste toate premisele pentru o crestere calitativa a parteneriatului strategic cu SUA, in special in domeniul economic, in paralel cu intarirea componentei politico-militare.

Presedintele le-a transmis parlamentarilor ca unul dintre obiectivele Romaniei in cadrul summitului NATO de la Varsovia este ca, la finalul reuniunii, NATO sa confirme interesul puternic pentru Europa Centrala si de Est si in special pentru regiunea Marii Negre, ca zona de importanta critica in ansamblul de securitate euro-atlantic, scrie MEDIAFAX.

Iohannis a amintit de participarea la Consiliul European, unde a sustinut "o pozitie ferma" in ceea ce priveste respectarea drepturilor cetatenilor romani in UE si nu a acceptat "discriminarea lor in raport cu alti cetateni ai Uniunii". "Astfel, romanii care lucreaza in prezent in Marea Britanie nu vor fi afectati de mecanismul de salvgardare", a spus presedintele.

"Cu privire la indexarea alocatiilor pentru copiii ramasi acasa ai lucratorilor din alte state membre ale Uniunii, decizia are, de asemenea, un caracter nediscriminatoriu. Pentru romanii care lucreaza in Marea Britanie si care primesc deja alocatii pentru copiii ramasi acasa, indexarea se va aplica doar incepand cu anul 2020. As dori ca acordul la care am ajuns sa conduca la un rezultat pozitiv la referendum, permitand astfel Marii Britanii sa-si pastreze statutul de membru al Uniunii Europene", a conchis Klaus Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.