Liderii PSD au finalizat textul motiunii simple "Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si frustrat! Si nevaccinat!", care va fi depusa impotriva ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, documentul urmand sa fie discutat, marti, in cadrul sedintei Biroului Permanent National al PSD

Conform draftului motiunii, obtinut de MEDIAFAX, PSD ii cere ministrului Sanatatii sa isi dea demisia, pentru ca a demonstrat ca nu este capabil sa gestioneze o criza precum cea care a izbucnit la Arges.

”Daca nu sunteti in stare sa aflati cauza imbolnavirilor, sa coordonati modul de interventie, sau macar sa comunicati cetatenilor masurile ce se impun, este cazul sa recunoasteti ca nu aveti capacitatea de a gestiona un sistem medical si sa lasati profesionistii sa intervina! Sanatatea nu este o joaca, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru Romania! Pana nu este prea tarziu, faceti un gest de onoare si plecati, copiii nostri merita un sistem medical care sa intervina la timp, merita implicare totala, ceea ce dumneavoastra ati aratat ca va lipseste cu desavarsire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul si nepasarea, spre binele copiilor nostri!”, se mai arata in draftul motiunii depuse de PSD.

Pe de alta parte, liderii PSD cer continuarea politticilor asumate de guvernul Ponta.

”Va solicitam, domnule ministru, sa respectati si sa definiti in perioada imediat urmatoare programele de interventii asumate de PSD vizand: promovarea alaptarii, profilaxia malnutritiei la copii cu greutate mica la nastere, alimentatia sanatoasa si profilaxia obezitatii la copil, cresterea accesului la ingrijiri adecvate in unitati regionale pentru nou-nascuti cu risc de deces neonatal, intarirea capacitatii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practica inclusiv pentru asistentii medicali comunitari, moase cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenta medicala primara, maternitati, ONG”, se arata in motiunea simpla.

In draftul motiunii, PSD are trei puncte in care ii solicita ministrului Sanatatii sa ia masuri de urgenta pentru reformarea sistemului sanitar in asa fel incat sa preintampine cazuri precum cel al bebelusilor de la Arges.

”In primul rand, intarirea capacitatii administrative si de interventie a Ministerului Sanatatii in problemele de sanatate publica prin: reorganizarea sistemului de sanatate publica din Romania astfel incat sa existe capacitatea de inspectie si control pentru identificarea, eradicarea si prevenirea focarelor ce reprezinta pericole pentru sanatatea publica a romanilor!

In al doilea rand, este imperios necesara definirea unor protocoale si proceduri de functionare ale sistemului de sanatate publica, a unor standarde minimale ce trebuie indeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care sa aiba ca si scop pe langa tratarea cazurilor aparute si informarea populatiei cu un set minimal de cunostinte necesare.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Totodata, este necesara stabilirea la nivelul guvernului Romaniei a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sanatate publica care sa reuneasca toate domeniile implicate in rezolvarea cazurilor si prevenirea aparitiei altor cazuri in care sa participe reprezentantii domeniilor conexe: agricultura, mediu, administratie, alte institutii, pe langa domeniul medical, similar departamentului pentru situatii de urgenta”, sunt cele trei puncte solicitate de PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.