Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ca legea privind utilizarea limbii romane ca limba oficiala a statului, adoptata tacit de Camera Deputatilor, este neconstitutionala si nu va fi niciodata aprobata prin vot, afirmand ca legea a strarnit revolta maghiarilor.

"Sunt sigur ca aceasta lege nu va trece niciodata (prin votul Parlamentului-n.r.). Nu este constitutionala. Constitutia prevede drepturi ale minoritatilor nationale pe care aceasta lege le incalca. O vom respinge in Senat, unde nu va mai putea fi adoptata tacita. Noi am urmarit aceasta lege si in Camera Deputatilor, am reusit un raport negativ in Comisia Juridica, insa au fost si alte comisii in care legea trebuia discutata si care nu si-au facut treaba", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, pentru MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a afirmat ca adoptarea tacita a propunerii legislative pentru respectarea utilizarii limbii romane ca limba oficiala a statului roman a starnit ingrijorare si revolta in randul comunitatilor maghiare.

"Exista o ingrijorare si o revolta in comunitatea maghiara cu privire la aceasta lege, mai ales pentru ca oamenii nu inteleg ca legea nu a fost adoptata printr-un vot al Parlamentului, ci prin aprobarea tacita", a spus liderul UDMR

Camera Deputatilor a adoptat tacit, in sedinta de miercuri, o propunere legislativa care prevede interzicerea utilizarii limbii materne a minoritatilor nationale in raporturile cu autoritatile administratiei publice locale, precum si cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticata in plen de reprezentantii minoritatilor nationale.

"Este interzisa folosirea sub orice forma in cadrul oficial a altor limbi decat limba romana, limba oficiala a statului roman conform Constitutiei, in institutiile publice de orice fel, de catre autoritatile centrale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, precum si de catre serviciile publice deconcentrate si de catre angajatii de orice fel a statului roman", potrivit initiativei legislative adoptata tacit, al carei initiator este deputatul Bogdan Diaconu.

Actul normativ adoptat tacit prevede ca sedintele Consiliilor Locale, Judetene si orice fel de intalniri oficiale ale angajatilor, functionarilor si demnitarilor statului roman se desfasoara obligatoriu numai in limba romana, iar pentru invitatii straini sau participantii care nu au cetatenia romana se asigura traducere oficiala.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asmenea, se interzice afisarea anunturilor de interes public, a comunicarilor oficiale, a site-urile institutiilor publice de orice, in alta limba decat cea oficiala a statului roman-limba romana. “Este interzisa conditionarea angajarii pe orice pozitie a unui functionar platit de la buget de catre statul roman in functie de cunoasterea unei limbi a minoritatilor”, potrivit actului normativ.

Angajatii, alesii, demnitarii sau functionarii statului roman care incalca aceste prevederi isi vor pierde mandatul, functia sau locul de munca in cadrul institutiilor statului roman si nu vor avea posibilitatea de reangajare sau realegere intr-o alta institutie a statului roman, potrivit sursei citate.

Eliberarea din functie a persoanelor care incalca prevederile legii se face in termen de 48 de ore de la constatare, mai arata initiativa legislativa.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Ca urmare a adoptarii tacite a acestui proiect de lege si a nemultumirii generate in randul reprezentantilor minoritatilor nationale in Parlamentul Romaniei, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, ca niciun proiect de lege sa nu mai fie adoptat tacit, urmand ca initiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport sa poata fi discutate in plen, a declarat, miercuri, secretarul Niculae Mircovici.

Termenul constitutional pentru dezbatere si vot final al proiectului de lege a fost 8 februarie 2016. Camera Deputatilor este prima camera sesizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.