Guvernul discuta un plan integrat de 47 de masuri destinat combaterii saraciei care are in vedere toate categoriile de varsta si isi propune sa fie finantat atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene, a anuntat miercuri premierul Dacian Ciolos.

''Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului saraciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari mai ales in mediul rural. Pornind de la aceasta constatare, ca noi avem o strategie nationala anti-saracie, pe care nu vrem sa o tinem doar la nivel de strategie si de documente, am cerut doamnei ministru Costea, impreuna cu dl. vicepremier Dancu si cu consilierii mei de la Cancelarie sa vina cu un plan care sa canalizeze si fonduri din bugetul de stat si fonduri europene, combinandu-le pe masuri care exista deja, dar unele insuficient folosite, iar alte masuri noi pe care le avem in vedere, dar si proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri non-guvernamentale care si-au dovedit eficienta si pe care vrem sa le generalizam'', a declarat la inceputul sedintei de Guvern primul-ministru.

El a adaugat ca este vorba despre o ''schema integrata'', organizata pe etape din viata, pentru a putea oferi o ''plasa de siguranta pentru cei supusi riscului de saracie, indiferent de varsta''.

Concret, pentru cei aflati la varsta prescolara, Executivul intentioneaza sa completeze programul national ''Fiecare copil in gradinita'' cu cateva masuri care sa ajute la achizitia de rechizite si vitamine si sa ia masuri astfel incat la nastere statul sa asigure ecografii si screening medical.

Un alt punct vulnerabil este cel al copiilor fara identitate, in conditiile in care sunt familii care nu au domiciliu fix, ceea ce inseamna ca acesti minori sunt exclusi apoi din sistemul de sprijin, scrie MEDIAFAX.

La varsta scolara, potrivit proiectului discutat in sedinta de Guvern, se urmareste instituirea sau completarea unor programe precum ''Scoala de dupa scoala'', prevenirea abandonului prin sport, ''A doua sansa'' sau ''Teach for Romania''. Guvernul mai intentioneaza sa implice persoanele varstince in programe de ingrijire a copiilor - ''Bunicii comunitatii''.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

''Totodata, pentru familii, dl. vicepremier Dancu are in proiect un pachet legislative al locuirii, care sa ajute la clarificarea situatiei locuintelor sociale si, totodata, un program de microgranturi pentru familii sarace care au nevoie de cateva investitii usoare, de multe ori pentru a-si asigura o locuinta cu decenta minima'', a adaugat Ciolos.

El a mai spus ca, impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, lucreaza la o adaptare a ghidurilor pentru diferitele programe operationale pentru a exista compatibilitate si coerenta intre diferitele masuri si programe sectoriale si aceste obiective.

''Vrem sa trecem de la abordarea sectoriala pe program la abordarea integrata pe pachete de obiective, iar acest pachet cu masuri sociale este unul din primele pe care vrem sa le promovam, pentru a da coerenta utilizarii bugetului national cu fondurile europene'', a mai spus premierul.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

El a aratat ca factorii responsabili pentru implementarea acestui plan vor organiza un eveniment in scurt timp, probabil saptamana viitoare, pentru prezentarea in detaliu a pachetului care contine 47 de masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.