Traian Basescu a declarat ca exista erori in raportul MCV si ii da dreptate presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in privinta modului in care functioneaza imunitatea, precizand insa ca, pe de alta parte, Parlamentul trebuie sa aiba criterii clare cand voteaza cererile Justitiei.

Fostul presedinte a remarcat ca in Raportul MCV exista o eroare, pentru ca se precizeaza ca parlamentarii au imunitate in fata urmaririi penale. "Aici, imi pare rau, ii dau dreptate lui Tariceanu. Este o eroare grosolana! Parlamentarii nu au imunitate in fata inceperii urmaririi penale, doar la arestare au (...) Se ramane pe eticheta pusa de televiziuni: a fost impiedicata urmarirea penala impotriva parlamentarilor (...) Este o confuzie, chiar in raport, care este neconstitutionala, parlamentarii in Romania nu au imunitate la inceperea urmaririi penale, doar la arestare (...) insa se spune altceva: <<desi majoritatea cererilor au fost admise, ramane valabil faptul ca raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective, in baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, la arestari in special>>. Deci, atentie, ca s-a schimbat fundamental o nuanta. Spune, cand refuzati, vrem sa stim ca aveti niste criterii aplicabile tuturor, nu la unii refuzati, la altii nu (...) O sa va spun de ce este extrem de important. Raportul MCV nu mai respinge ideea refuzului, mai ales ca il coroboreaza cu arestari etc, dar zice: drag, parlamentar al Romaniei, fa niste criterii ca sa stim cand esti de acord sau nu", a precizat, duminica, Traian Basescu, la B1Tv.

Traian Basescu a facut un apel catre Parlament sa modifice de urgenta Codul Penal, asa cum se cere si in raportul MCV.
”E o poveste mai larga cu modificarile la Codul Penal, in care se spune si ca au fost unele tentative, lucru care nu e in regula, dar si ca sunt unele modificari care trebuiesc facute (...) Curtea Constitutionala a declarat necostitutionale 39 de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Din cate stiu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instante si sunt la analiza la Curtea Constitutionala (...) Spre exemplu, eu, daca as fi Parlament, punem intre ghilimele, ca nu pot fi eu Parlament, dar daca as fi Parlament as trece urgent, pentru ca sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligatia sa aduca la zi legile, in urma hotararilor Curtii Constitutionale, in 45 de zile si asta reproseaza raportul MCV: fratilor, v-a trecut si vacanta de vara si nu v-ati apucat (...) Toata lumea spune: nu va atingeti de Coduri! O spune chiar MCV: aduceti la zi Codurile, macar ceea ce Curtea Constitutionala a constatat a fi neconstitutional", a mai declarat fostul presedinte.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare si cere Guvernului sa-l retrimita Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizand ca trebuie demarate procedurile pentru incetarea monitorizarii. El a mai spus ca exista aprecieri, concluzii si recomandari care contrazic dispozitii din Constitutia Romaniei, ca fiecare parlamentar voteaza solicitarile Justitiei in functie de propria constiinta si ca imunitatea parlamentara nu este o inventie a Romaniei si vizeaza doar declaratiile politice, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Constitutiei, ridicarea imunitatii parlamentare este necesara doar in cazul retinerii, arestarii si perchezitiei, urmarirea penala putand incepe in cazul deputatilor si senatorilor simpli fara incuviintarea Legislativului. Aprobarea Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale este necesara doar in cazul alesilor care sunt sau au fost ministri.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.