Deputatul Remus Cernea a depus o initiativa legislativa la Parlament prin care elevilor care au implinit varsta de 14 ani sa li se permita sa aiba o optiune personala in ceea ce priveste ora de religie.

''Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit acea varsta. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit acea varsta. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina'', se arata in proiectul de lege depus de Remus Cernea la Camera Deputatilor si aflat in consultare publica.

In varianta actuala a Legii educatiei, doar elevii majori au dreptul la optiune personala. Pentru elevii minori, aceasta optiune este asigurata de catre parinti.

Deputatul Remus Cernea a explicat, pentru MEDIAFAX, ca initiativa sa legislativa vine sa puna in acord Legea educatiei cu prevederile Codului Civil, unde este prevazut ca adolescentii care au implinit 14 ani au dreptul sa isi aleaga liberi confesiunea religioasa.

''In Codul Civil, la articolul 491, punctul II, este stipulat clar ca tinerii de 14 ani isi aleg singuri religia. In acest moment, la orele de religie din invatamantul romanesc, religia este prezentata in mod confesional, adica se prezinta un cult anume, o credinta anume. Asta inseamna ca prezenta la ora de religie este legata si de anumite convingeri religioase, in sensul de asumare a acelui cult. Daca religia s-ar preda in mod neconfesional, deci in mod neutru, aceasta discutie nu ar mai avea sens. Predandu-se in mod confesional este limpede ca Legea educatiei trebuie pusa in acord cu Codul Civil, astfel incat elevii care au implinit varsta de 14 ani sa semneze ei acea notificare catre scoala ca doresc sa urmeze ora de religie, nu parintii lor. Daca lasam pe umerii parintilor, asa cum prevede acum Legea educatiei, am putea avea situatia neplacuta in care un elev de 14 ani care vrea sa mearga la orele de religie ortodoxa sa aiba parinti atei, care refuza sa-i permita sa participe la ora de religie. Putem avea situatii inverse: adolescenti de 14-15 ani care nu au credinta religioasa sau au alte credinte religioase fat de parintii lor, in timp ce parintii semneaza hartia prin care ii obliga sa mearga la ora de religie pe care o impartasesc ei, nu tanarul'', a declarat deputatul.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.