Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare si cere Guvernului sa-l retrimita Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizand ca trebuie demarate procedurile pentru incetarea monitorizarii.

"Resping acest raport si cer Guvernului sa-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate si altele pe care Guvernul va avea obligatia sa le formuleze, pentru a fi refacut tinand cont de observatiile pe care nu numai eu le-am facut pana in prezent, dar si alte persoane si institutii. Ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care sa analizeze in amanuntime si extrem de critic toate observatiile incluse in raport", a declarat, vineri, Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa la Parlament.

De asemenea, presedintele Senatului solicia Guvernului sa inceapa procedurile diplomatice pe langa Comisia Europeana pentru incetarea monitorizarii in domeniul justitiei pentru ca "acest mescanism nu are niciun fel de baza juridica in tratatul de aderare" "si incepe sa fie folosit mai degraba ca un instrument politic".

"Foarte multe tari din Europa fac o legatura permanenta si absolut ilogica intre aderarea la Schengen si MCV. Nici aderarea la Schengen nu este o optiune care se acorda Romaniei, este o obligatie a tarilor membre inscrisa in tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obtine nu pe baza unor condiderente politice cum sunt incluse mai mereu in Mecanismul de Cooperare si Verificare, ci pe baza unor realizari tehnice care sa exprime capacitatea unor tari de a se inscrie in regulamentele si cerintele functionarii in spatiul Schengen", a mai spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a afirmat ca raportul are "un ton parternalist" si induce ideea ca "autoritatile romane nu sunt capabile sa-si rezolve problemele fara recomandarile pretioase primite de la birocratia Uniunii Europene".

El a mai spus ca in exista aprecieri, concluzii si recomandari care contrazic dispozitii din Constitutia Romaniei, referitor la dreptul de libera exprimare, scrie MEDIAFAX. "Cat despre cerinta din Raport privind motivarea de catre Parlament a deciziilor sale (in cazul cererilor de ridicare a imunitatii-n.r.), ea nu doar ca nu are suport constitutional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizata tehnic. Ar insemna sa fie redactate sute de motivari pentru o singura decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar voteaza conform propriilor convingeri si da socoteala pentru votul sau doar in fata alegatorilor si nu in fata DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justitie", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai sustinut ca imunitatea parlamentara nu este o inventie romaneasca si nu e proprie doar Romaniei, ci tuturor statelor membre ale UE. "Imunitatea ii deosebeste pe parlamentari de cetatenii obisnuiti in toata Europa, iar ea se refera in Romania doar la declaratiile politice", a sustinut Tariceanu.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Guvernul a precizat, saptamana trecuta, ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) emis de Comisia Europeana recunoaste caracterul durabil si sustenabil al reformei justitiei si al luptei anticoruptie, astfel incat exista premisele finalizarii procesului MCV.

”Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeste caracterul durabil si sustenabil al reformei in justitie si al luptei impotriva coruptiei, fiind un indicator al masurii in care autoritatile romane si-au asumat si au indeplinit obiectivele MCV. In acest sens, consideram ca recunoasterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniata mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizari de catre Comisia Europeana. Astfel, avand in vedere concluziile pozitive ale raportului, consideram ca exista premisele finalizarii procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autoritatilor romane, de exemplu, in structura Strategiei Nationale Anticoruptie", se arata intr-un comunicat emis de Biroul de presa al Executivului dupa ce Comisia Europeana a dat pulicitatii raportul.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.