Deputatii ar putea cere statelor straine sa informeze misiunile diplomatice ale Romaniei in legatura cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie si sa respecte conventiile internationale privind drepturile minorilor, potrivit unei declaratii care ar urma sa fie suspusa dezbaterii in plen.

Declaratia de principiu a fost discutata marti de Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. Documentul va fi supus dezbaterii si aprobarii plenului daca solicitarea de introducere pe ordinea de zi va fi aprobata de Biroul Permanent, care are sedinta luni.

Potrivit unui comunicat de presa emis joi de deputatul Ovidiu Raetchi (PNL), membru al Comisiei, declaratia ar putea fi votata miercuri in plen.

Documentul obtinut de MEDIAFAX a fost elaborat in urma vizitei unei delegatii parlamentare in Norvegia pentru a cerceta cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost plasati in familii surogat. Din delegatia care a mers in Norvegia in perioada 20-22 ianuarie au facut parte si membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, care au venit cu initiativa declaratiei.

"Camera Deputatilor adopta prezenta declaratie, prin care solicita autoritatilor competente ale altor state sa respecte prerogativele statului roman de a-si proteja proprii cetateni aflati in strainatate si de a informa in timp util misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetateni romani", potrivit documentului, obtinut de MEDIAFAX.

Deputatii fac apel la autoritatile altor state referitor la respectarea Conventiei ONU privind drepturile copilului si solicita autoritatilor straine competente sa coopereze cu misiunile diplomatice si autoritatile romane, "acordand o atentie deosebita recomandarilor acestora privind ingrijirea ulterioara a copilului intr-un mediu familial care poarta amprenta culturii si identitatii romanesti".

De asemenea, deputatii solicita autoritatilor sau instantelor straine sa incredinteze, in masura posibilului, cazurile privind atribuirea custodiei copiilor romani autoritatilor romane competente.

Ultimul punct al declaratiei prevede ca Guvernului ii revine sarcina de a informa toate statele in care copiii romani au fost preluati de serviciile de protectie a copilului din familie despre adoptarea documentului in Parlament.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Tot Executivului ii revine sarcina de a solicita autoritatilor sau instantelor straine sa colaboreze si sa transfere aceste cazuri autoritatilor romane competente.

"De asemenea, Guvernul va asigura protectia drepturilor cetatenilor romani minori din afara teritoriului Romaniei si va sprijini diseminarea de informatii catre familiile de romani cu privire la normele legale, cerintele si traditiile referitoare la drepturile copiilor din alte tari, participand, totodata, la procedurile initiate de autoritatile straine in conformitate cu standardele juridice nationale si internationale", mai prevede declaratia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.