Procurorul general Tiberiu Nitu isi va da marti demisia din functie, decizia urmand sa fie anuntata in cursul zilei de marti.

Tiberiu Nitu este procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din 16 mai 2013. El a fost numit pe aceasta functie pe o perioada de trei ani si paraseste acest post incepand de marti, 02 februarie, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"Cu toate ca Raportul MCV valideaza rezultatele activitatii mele in fruntea Ministerului Public, la fel si datele din bilant care vor fi facute publice in cursul lunii martie, in conditiile in care numele meu si functia pe care o reprezint sunt asociate in mod artificial cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate si onoare - sa imi depun demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a subliniat Tiberiu Nitu.

"Saptamana trecuta a fost marcata de doua evenimente importante din punct de vedere al activitatii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV si lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, in calitate de procuror general", mai precizeaza Tiberiu Nitu.

Legat de al doilea eveniment, acesta aminteste ca s-au lansat in spatiul public "de catre unele institutii media" afirmatii referitoare la "folosirea coloanei oficiale fara drept". "Nu am solicitat si nu am beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie", a spus procurorul general demisionar.

Nu in ultimul rand, Tiberiu Nitu a tinut sa mentioneze ca "masurile de protectie asigurate procurorului general al Romaniei de catre institutiile specializate ale statului sunt proportionale cu riscurile potentiale la care acesta este expus in exercitarea anumitor atributii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevazute de legislatia in vigoare" si a asigurat ca, in cariera sa de magistrat si in functia de procuror general a fost "permanent preocupat de respectarea legii", mai spune acesta prin intermediul unui comunicat remis pentru ziare.com.

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

Inainte de a ocupa functia de procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu a fost din septembrie 2011 inspector in cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea. Acesta a detinut functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei in perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe aceasta pozitie timp de zece luni. Concret, el a fost mana dreapta a procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi timp de aproape patru ani.

Tiberiu Nitu este nascut la 31 iulie 1971. El si-a inceput cariera de magistrat in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, exercitand ulterior urmatoarele functii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti; martie 2005 - iulie 2006 procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; august 2006 - iunie 2008, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.

Citeste si:
Tiberiu Nitu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu
Tiberiu Nitu, urmarit penal...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.