Comitetul National Executiv al UNPR discuta la Brasov strategia pentru alegerile din 2016, dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat public atat cadrul la care se va limita cooperarea electorala PSD-UNPR, cat si pozitia partidului lui Gabriel Oprea privind alegerea primarilor in 2 tururi.

Liderii UNPR se reunesc sambata la Brasov pentru a dezbate relatia partidului cu PSD si strategia electorala. Discutiile vin dupa ce social-democratii au anuntat, prin vocea lui Liviu Dragnea, ca din punctul de vedere al PSD alianta cu ALDE si UNPR din Parlament se pastreaza.

Raspunsul formatiunii lui Gabriel Oprea la aceasta colaborare parlamentara pe care PSD a prezentat-o ca de la sine inteleasa a fost sa arate ca i se pare "firesc" sa se rupa de PSD in cadrul grupurilor parlamentare comune din cadrul Camerei Deputatilor si Senatului, o amenintare mai veche a UNPR, dar neconcretizata pana in acest moment.

Raspunsul lui Dragnea la aceasta posibilitate a fost ca decizia UNPR pe aceasta tema nu este foarte importanta. ''Poate-si fac grup separat sau nu, asta-i mai putin important, asta e o chestiune de procedura", a spus Dragnea, la Sinaia, la finalul Comitetului Executiv PSD.

La Senat, reprezentantii UNPR reprezinta in acest moment 25% din Grupul PSD. Daca toti senatorii actuali ai UNPR ar parasi grupul si nu ar fi racolati de pesedisti, PSD ar avea 60 de voturi, iar PNL 53. Situatia este mai buna pentru PSD la Camera Deputatilor, unde impreuna UNPR si PSD au 180 de voturi, din care 43 vin de la partidul condus de Gabriel Oprea.

In ceea ce priveste acordul cu UNPR in vederea celor doua scrutine programate pentru anul acesta, Dragnea a spus ca la alegerile locale se vor face aliante la nivelul organizatiilor locale sau judetene, in functie de caz. "In ceea ce priveste politica de aliante a Partidului Social Democrat, am decis ca vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care sa de posibilitatea tuturor organizatiilor PSD si respectiv UNPR ca acolo unde considera ca este eficient pentru procesul electoral si se maresc sansele de castig in alegeri pot incheia aliante electorale in conditiile pe care le considera cele mai bune din punctul de vedere al sanselor de castig. De asemenea, o sa propunem un astfel de acord si colegilor din ALDE, care sa cuprinda aceleasi conditii" a declarat, joi seara, presedintele PSD.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discutii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborari. "Erau doua variante: varianta tip USL, in care de sus pana jos,de la Bucuresti pana la cea mai mica comuna din Romania erau liste comune obligatorii si candidati comuni, sau varianta in care se da posibilitatea fiecarei organizatii judetene sau locale sa incheie astfel de aliante. Este acelasi lucru. Si pentru parlamentare, dupa alegerile locale, vom avea o discutie cu UNPR-ul sa vedem cum stabilim si cum decidem colaborarea pentru alegerile parlamentare", a precizat Dragnea, in conditiile in care Oprea a cerut o treime din locurile de pe liste.

Totodata, vineri, Liviu Dragnea s-a pronuntat in numele UNPR pe tema alegerii primarilor in doua tururi, anuntand pozitia formatiunii conduse de Gabriel Oprea la discutiile de saptamana viitoare cu premierul Dacian Ciolos.

Citeste si:
Chereches sustine ca PRO Romania si UNPR ar trebui sa se stinga...
Chereches sustine ca PRO...

''PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. In aceste conditii nu stiu daca domnul prim ministru Dacian Ciolos se mai poate gandi ca mai are rost sa initieze in vreun fel sau altul o ordonanta sau proiect de lege in conditiile in care o larga majoritate din Parlament nu sustine aceasta idee'', a spus Dragnea, vineri, intr-o conferinta de presa.

UNPR nu anuntase public insa nicio decizie pe aceasta tema insa, discutiile fiind doar in cadrul negocierilor neoficiale. ''O decizie definitiva in ceea ce priveste tipul de alegeri agreat de partidul nostru va fi luata sambata, in cadrul sedintei Comitetului National Executiv al UNPR, care va avea loc la Brasov'', au postat reprezentantii UNPR pe pagina de Facebook a partidului imediat dupa declaratia lui Dragnea.

Discutiile si relatia dintre cele doua partide sunt complicate de situatia dificila in care se gaseste Gabriel Oprea. Fostulul ministru de Interne si senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz in serviciu, pentru insotirea deplasarilor sale de echipaje ale Politiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal si procurorul general Tiberiu Nitu, in baza unui protocol, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Procurorii DNA trebuie sa obtina avizul Senatului pentru a incepe urmarirea penala pe numele lui Gabriel Oprea. In acest sens, procurorul sef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei in vederea sesizarii Senatului, precum si un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Liderul UNPR le-a cerut senatorilor sa ii ridice imunitatea, fara sa isi arate insa disponibilitatea de a demisiona. Dragnea a declarat ca PSD va vota in favoarea solicitarii DNA in ceea ce il priveste pe Gabriel Oprea. Dincolo de declaratiile oficiale, votul in cazul celor care au probleme cu justitia este secret cu bile si se decide de cele mai multe ori prin negocieri individuale, cu atat mai mult cu cat numarul mai mic al alesilor din Senat permite aceste "aranjamente".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.