Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare in legatura cu imprumutul de 150 de milioane de euro pe care Guvernul Romaniei l-a acordat Moldovei, iar acest lucru va oferi o perioada de respiro, a declarat marti presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Parlamentul va analiza cu prioritate solicitarea de reexaminare trimisa de presedinte in legatura cu imprumutul de 150 de milioane de euro pe care Guvernul Romaniei l-a acordat Moldovei. Cred ca presiunile politice si sociale din Moldova si dificultatile economice sunt atat de mari incat acest ajutor va fi mai mult decat binevenit, le va da o scurta perioada de respiro in care sa negocieze cu organismele internationale, cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala pentru programe de reforma care sa restabileasca echilibrele economice si, intr-un fel, sa detensioneze situatia sociala si politica din Moldova", a spus marti Tariceanu, dupa ce l-a primit la Senat pe noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip.

Tariceanu i-a transmis oficialului moldovean dorinta Senatului de a sprijini in continuare parcursul european al Republicii Moldova, care presupune reforme "cateodata complicate, dureroase", dar necesare pentru a compatibiliza sistemele politice si economice dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

"Cred ca ajutorul nostru este important, as spune ca este esential. Moldova trebuie sa simta ca in Romania are un partener onest si statornic si pledez pentru ca Romania sa faca eforturi consistente si vizibile, concrete in acest sens, dincolo de declaratiile politice frumoase, care se fac in astfel de ocazii", a spus presedintele Senatului.

De asemenea, Tariceanu a apreciat "latura simbolica" a primei vizita externe a lui Pavel Filip in Romania si a subliniat importanta unei implicari mai serioase a Romaniei in sprijinirea Republicii Moldova. "In perioada care a trecut am facut cateva remarci publice in care imi exprimam dezamagirea fata de slaba implicare a Romaniei in solutionarea crizei politice de la Chisinau. In final sigur ca solutionarea crizei s-a facut fara ajutorul Romaniei, dar acesta nu este lucrul care sa ne bucure. Ne bucura solutionarea crizei, dar nu ca Romania a stat destul de retrasa, in expectativa", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, dupa intalnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, ca Romania conditioneaza acordarea primei transe din acordul de asistenta financiara rambursabila de un set de masuri concrete de reforma pe care Guvernul de la Chisinau trebuie sa le ia in perioada urmatoare.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Premierul moldovean s-a intalnit astazi si cu presedintele Klaus Iohannis, dar si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. El urmeaza sa discute si cu reprezentantii PNL, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la inceputul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si R.Moldova, considerand ca promulgarea nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.