Presedintele Klaus Iohannis a cerut vineri Parlamentului reexaminarea legii prin care alesii care au fost condamnati cu executare, nu si cei care au primit o decizie cu suspendare, isi pierd mandatul, aratand ca acest act normativ adoptat de Legislativ ar putea afecta lupta impotriva coruptiei.

Presedintele Romaniei a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, a anuntat Presedintia intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

''Valoarea sociala protejata prin dispozitiile referitoare la incetarea mandatului alesilor locali este integritatea acestuia in exercitarea demnitatii publice pentru care a fost ales si pentru care i-a fost acordata increderea de catre alegatori. De aceea, condamnarea in sine este cea care atrage pierderea integritatii si nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de catre instanta judecatoreasca. Or, modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate'', se arata in cererea de reexaminare.

Seful statului subliniaza ca incetarea de drept a calitatii de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al consiliului judetean doar in situatia in care prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva s-a dispus condamnarea la o pedeapsa privativa de libertate cu executare este de natura a afecta exercitarea functiilor publice respective.

''Astfel, in opinia noastra, continuarea exercitarii vreuneia dintre aceste functii de catre o persoana condamnata penal, fie chiar si in baza unei hotarari judecatoresti definitive la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, plaseaza sub semnul vulnerabilitatii chiar exercitarea mandatului de ales local'', argumenteaza seful statului.

Iohannis invoca in cererea de reexaminare faptul ca individualizarea executarii pedepsei este ulterioara aplicarii acesteia si se realizeaza de instanta daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul penal. ''In acest caz, instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei inchisorii sub supraveghere, situatie in care pedeapsa nu se executa in penitenciar, insa executarea ei se realizeaza prin indeplinirea unor masuri de supraveghere specifice dispuse de instanta pe parcursul termenului de supraveghere. In acest context, subliniem ca in ceea ce priveste incetarea de drept a mandatului de ales local, in forma actuala a Legii nr. 393/2004 se face referire numai la tipul de pedeapsa aplicata (privativa de libertate), fara a distinge sub aspectul modului de individualizare a executarii pedepsei aplicate, ceea ce – in opinia noastra – corespunde atat intereselor generale ale societatii in ansamblul ei, cat si intereselor comunitatilor locale'', afirma presedintele.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

El considera ca aceasta noua optiune a legiuitorului, propusa prin legea transmisa la promulgare, nu poate fi justificata prin prisma vreunui argument ce tine de ratiuni de stabilitate si de eficienta legislativa.

''Dimpotriva, continuarea exercitarii mandatului de catre o persoana condamnata cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere este de natura a aduce atingere unor principii elementare ce tin de morala publica, de specificul functiei exercitate, de integritate si, nu in ultimul rand, de increderea cetatenilor in reprezentantii locali. Mai mult, consideram ca interventia legislativa conduce la ideea ca integritatea este adaptata in functie de circumstante, cand in realitate, conduita ar trebui stabilita in acord cu principiile, si nu invers"
, subliniaza seful statului.

In opinia sa, derogarea prevazuta in legea transmisa la promulgare de la regula nou instituita in ceea ce priveste infractiunile de coruptie prevazute la art. 289-290 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal ''apare, mai degraba, ca o concesie facuta de legiuitor procesului de integritate si de eliminarea a coruptiei in exercitarea functiilor si demnitatilor publice''.

Citeste si:
Președintele cere reexaminarea legii pentru anularea unor obigații...
Președintele Klaus Iohannis...

Aceasta concesie este insa circumstantiata, sfera ei fiind foarte restransa, subliniaza presedintele, aratand ca, in cazul acestor infractiuni, lipsa unei conditionari cu privire la modul de individualizare a executarii pedepsei privative de libertate vizeaza doar incetarea de drept a calitatii de primar sau a aceleia de presedinte al consiliului judetean, nu si a celei de consilier local si de consilier judetean.

Seful statului mai atrage atentia ca referirea limitativa la art. 289-290 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal exclude din sfera de aplicare celelalte infractiuni de coruptie si de serviciu, astfel cum sunt sistematizate in Titlul V din Codul penal (art. 289- 309). Astfel, in cadrul acestui titlu, Capitolul I include in categoria infractiunilor de coruptie – pe langa infractiunile de luare de mita si dare de mita – si infractiunile de trafic de influenta si de cumparare de influenta.

Citeste si:
Ciolacu: Vom avea curând proiectul legislativ pentru prelungirea...
Ciolacu, despre prelungirea...

Iohannis subliniaza ca, pentru asigurarea coerentei legislative in cadrul luptei anticoruptie, solutia legislativa ar fi trebuit sa acopere, pe langa aceste infractiuni, si situatia condamnarilor definitive pentru infractiunile prevazute in vechiul Cod penal (art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare) si in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, scrie MEDIAFAX.

Senatul a adoptat,pe 21 decembrie, o initiativa legislativa potrivit careia consilierii judeteni, primarii sau presedintii de Consilii Judetene isi pierd mandatele daca sunt condamnati ''prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare".

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Initiativa legislativa a fost adoptata, in forma initiala, desi exista un raport suplimentar in care CSM propunea ca si alesii condamnati cu suspendare sa isi piarda mandatul in caz de condamnare pentru infractiune cu intentie, cu 85 de voturi ''pentru'', 5 abtineri si 4 voturi ''impotriva''.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali a fost respinsa de Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.