Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, plasarea in arest la domiciliu a vicepresedintelui Caras-Severin, Ion Bejerita, si a trei oameni de afaceri, in dosarul in care sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut instantei arestarea preventiva pentru 30 de zile lui Ion Bejerita, Axente Obrejan, Petrisor Lincan si Vasile-Tailor Cacareaza.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a respins cererea si a dispus plasarea in arest la domiciliu a celor patru inculpati. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv daca cei patru inculpati raman in arest la domiciliu, vor fi arestati preventiv sau cercetati sub control judiciar.

Ion Bejerita este acuzat de evaziune fiscala, spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Axente Obrejan, de evaziune fiscala, spalarea banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalarea banilor, Petrisor Lincan este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Vasile Cacareaza, pentru complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit procurorilor, cei patru inculpati, toti administratori ai unor societati comerciale, in intervalul 2008-2014, au inregistrat in documentele financiar-contabile ale societatilor peste 200 de facturi fiscale privind operatiuni nereale de achizitii de bunuri si de prestari servicii, emise de firme, unele reale, altele de tip "fantoma", urmarind diminuarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit si TVA.

Anchetatorii spun ca mecanismul evazionist pus la punct de inculpati viza trei tipuri de relatii comerciale cu trei tipuri de parteneri. Astfel, acestia au derulat relatii comerciale reale cu parteneri carora le-au vandut bunuri sau pentru care au prestat servicii, printre care primarii, consilii locale, regii nationale, societati pe actiuni, in urma carora firmele implicate ar fi avut de platit TVA, impozit pe profit si impozit pe dividende catre bugetul de stat.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

De asemenea, inculpatii ar fi derulat relatii comerciale fictive, prin care s-ar fi disimulat achizitii intracomunitare de autocamioane, utilaje, accesorii si piese de schimb, "cu scopul de a diminua obligatiile de plata catre bugetul statului prin majorarea artificiala a valorii acestora si a deducerii TVA (TVA deductibila care nu ar fi existat in cazul achizitiilor intracomunitare directe, carora li s-ar fi aplicat taxarea inversa)", sustin procurorii.

"De asemenea, pentru a da aparenta legalitatii tranzactiilor comerciale si a ascunde achizitia prin interpusi in sensul ca respectivele utilaje si autocamioane ar fi fost efectiv folosite de firmele interpuse, participand la realizarea de venituri pentru aceste firme (interpuse), inainte de asa-zisa vanzare efectiva, acestea erau inchiriate (sau folosindu-se de ele se executau diverse lucrari) tot in favoarea acestor firme, care ulterior achizitionau respectivele utilaje si mijloace de transport", au scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Citeste si:
Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, prins de DNA când...
Vicepreședintele CJ Suceava...

Cei patru inculpati sunt suspectati si ca au derulat relatii comerciale fictive stornate ulterior, desfasurate in cea mai mare parte cu firme afiliate sau partenere, prin care s-a urmarit amanarea platii TVA si neplata acesteia prin inregistrarea achizitiilor comerciale fictive de la firmele interpuse si regularizarea TVA de plata cu TVA deductibila fictiva.

"Facturile aferente acestor relatii comerciale au fost ulterior stornate. De asemenea, respectivele facturi nu au fost intotdeauna platite, marfa (care, de fapt nu exista) ramanand, de cele mai multe ori, in custodie la vanzator", au precizat procurorii.

Majoritatea firmelor interpuse au fost radiate dupa derularea relatiilor comerciale fictive, cele care au ramas in functiune fiind in insolventa si instrainate unor cetateni straini, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Cei patru inculpati mai sunt suspectati ca au dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile firmelor pe care le administrau in conturile societatilor instrainate, cunoscand ca banii provin din evaziune fiscala. In acest fel, sustin anchetatorii, inculpatii au incercat sa dea o aparenta de legalitate achizitiilor efectuate si sa realizeze o "albire" a acelor sume, care ulterior erau ridicate in numerar, fara vreo justificare legala.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe doua terenuri si doua cladiri din Caransebes, judetul Caras-Severin, care ii apartin lui Ion Bejerita, precum si pe opt imobile ale lui Axente Obrejan. De asemenea, printr-o ordonanta anterioara, a fost pusa poprire pe suma de 10.585.691 de euro aflata intr-un cont al lui Bejerita.

Anchetatorii facut, marti, 14 perchezitii in judetele Caras-Severin, Mehedinti, Olt, Timis si Teleorman, la sediile sociale si punctele de lucru ale unor firme de constructii, precum si la domiciliile unor persoane, printre care si oamenii de afaceri Ion Bejerita si Axente Obrejan, cei doi fiind fini ai deputatului PSD Ion Mocioalca, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

"In cauza, 22 de persoane sunt banuite de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, prin care s-a creat un prejudiciu total de peste 10 milioane de euro. Dintre acestea, 4 au fost retinute, iar fata de alte 12 s-a dispus masura controlului judiciar"
, a precizat Politia Romana, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Vicepresedintele PSD Caras-Severin Ion Bejerita mai este vizat intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, in care prejudiciul este de cinci milioane de lei. In aceasta cauza, in iulie 2014 fost facute perchezitii la mai multe adrese, printre care si locuinta lui Bejerita si domiciliul lui Axente Obrejan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.