Urmatorul raport MCV va aduce argumente in plus pe tema importantei intrarii Romaniei in spatiul Schengen, avand in vedere necesitatea intaririi granitelor externe ale UE, a declarat luni ministrul de Externe, Lazar Comanescu.

"Exista la nivelul institutiilor din Romania, cu responsabilitati si cu atributii in materie, nu doar preocuparea, ci si un plan de actiuni complete pe care le urmarim. Eu sunt o fire optimista si cred ca in cursul acestui an vor aparea argumente importante care sa justifice demersul nostru si realizarea obiectivului nostru", a spus ministrul, la o conferinta de presa cu ocazia lansarii presedintiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie - iunie 2016).

Comanescu a mai afirmat ca urmatorul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va aduce argumente pe tema importantei intrarii Romaniei in spatiul Schengen, avand in vedere necesitatea intaririi granitelor externe ale UE.

"Urmatorul raport MCV va aduce argumente in plus, mai ales noua, ca admiterea Romaniei in spatiul Schengen va fi o valoare pentru toata Uniunea. Exista din ce in ce mai multa notorietate despre importanta si nevoia concentrarii atentiei noastre asupra intaririi frontierelor externe ale UE. Acesta este un lucru care ma face pe mine personal sa cred ca oamenii realizeaza ca intrarea Romaniei in Schengen va fi o valoare pentru Uniune", a precizat seful diplomatiei romane.

Ministrul a mai spus ca exista disfunctionalitati serioase in privinta spatiului Schengen si ca acesta a fost afectat pentru ca la inceputul dezbaterilor pe tema crizei refugiatilor s-au luat decizii unilaterale.

"In momentul de fata se constata ca exista disfunctionalitati, unele serioase in privinta Schengen-ului. Pe de alta parte, daca la inceput, pe fondul dezbaterii pe tema migratiei s-a recurs la diverse masuri unilaterale, individuale, care au afectat si afecteaza functionarea spatiului Schengen, pe masura ce lumea constientizeaza faptul ca problematica trebuie tratata mai pe substanta ei, s-a ajuns la aceasta concluzie, ca vrem sa prezervam Schengen si este o necesitate", a declarat Comanescu.

Presedintia olandeza a Uniunii Europene se va concentra pe problemele din spatiul Schengen si nu "o va lua inainte in ceea ce priveste extinderea zonei", a declarat luni ambasadorul Olandei la Bucuresti, Stella Ronner, prezenta la acelasi eveniment.

"Spatiul Schengen este sub o presiune imensa, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne uitam mai atent la granitele externe, asta facem, pe acest lucru se concentreaza discutiile in acest moment. Din acest motiv problemele si provocarile din UE si Schengen acum sunt atat de mari incat pe acest lucru trebuie sa ne concentram eforturile. (...) Desigur, se ridica intrebarea despre ce fel de spatiu Schengen vorbim. In acest moment sunt sase tari membre Schengen care au impus masuri temporare", a afirmat Ronner.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.