Un premier in functie, patru fosti ministri si 20 de actuali sau fosti parlamentari, 14 primari de municipii si noua presedinti de Consilii Judetene au fost trimisi in judecata pentru coruptie in 2015, potrivit DNA, care precizeaza ca este cel mai mare numar de persoane deferite justitiei intr-un an

Potrivit unui raspuns trimis de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), la solicitarea agentiei MEDIAFAX, in primele 11 luni ale acestui an, intre persoanele trimise in judecata figureaza patru persoane care au detinut functia de ministru, 20 actuali sau fosti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu functie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, noua presedinti de consilii judetene si un prefect), precum si o persoana care la data trimiterii in judecata detinea functia de prim ministru.

"Au existat situatii in care aceeasi persoana avand una din functiile sus mentionate a fost trimisa in judecata in dosare diferite. Din estimarile preliminare, comparativ cu anii precedenti, reiese ca este cel mai mare numar de demnitari trimisi in judecata in decursul unui an", precizeaza DNA.

Conform sursei citate, in cursul primelor 11 luni ale anului s-a cerut incuviintarea inceperii urmarii penale pentru cinci membri ai Parlamentului si s-au formulat cereri de retinere/arestare pentru noua membri ai Parlamentului. Si in aceasta situatie au fost cazuri in care, pentru aceeasi persoana au fost formulate cereri de incepere urmarire penala, retinere sau arestare in dosare diferite.

"Potrivit estimarilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare in dosarele DNA se mentine la nivelul de 90%, ceea ce arata calitatea probatiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum si profesionalismul procurorilor care lucreaza la DNA", potrivit reprezentantilor DNA.

Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau. Dosarul a fost trimis instantei supreme in luna septembrie, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul "Turceni-Rovinari", pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

Victor Ponta este judecat alaturi de senatorul Dan Sova pentru contractele incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari, iar dosarul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In fata judecatorilor au ajuns, in 2015, si deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, si fostul ministru Ion Ariton, in dosarul "Gala Bute", dar si Darius Valcov, fost ministru al Finantelor, fost primar al Slatinei si fost senator, in doua dosare de coruptie.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu se numara si ei printre demnitarii trimisi in judecata, alaturi de omul de afaceri Horia Simu si alte cinci persoane, in dosarul privind despagubirea ilegala aprobata de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri patrati, la un pret supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro. Fostii parlamentari mai sunt judecati, din aprilie, intr-un alt dosar, alaturi de fostul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu si alte persoane, tot pentru despagubiri ilegale acordate de Comisia ANRP.

Anchetele DNA au vizat anul acesta si patru primari din Bucuresti - primarul general al Capitalei Sorin Oprescu si edilii Sectoarelor 1, 4 si 5. Sorin Oprescu a fost trimis in judecata, in 20 noiembrie, in arest la domiciliu, pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecata de DNA in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte, in timp ce Cristian Popescu Piedone este cercetat pentru abuz in serviciu si fals intelectual, intr-un dosar dechis dupa incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, in care si-au pierdut viata 63 de persoane. De asemenea, Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, este vizat de doua dosare de coruptie.

Primarul suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita, a fost trimis si el in judecata anul acesta in doua dosare de coruptie, iar Radu Mazare, fostul primar al Constantei, intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la reprezentantii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte. Alaturi de fostul edil al Constantei, au ajuns in fata judecatorilor si deputatul PSD Eduard Martin.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Nici sefii de Consilii Judetene care nu au scapat de anchetele procurorilor, printre cei vizati de dosarele penale fiind Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu, Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi, fostul presedinte al CJ Buzau Cristinel Bigiu, presedintele CJ Ialomita Silvian Ciuperca, fostul presedinte CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu si presedintele CJ Caras Severin Sorin Frunzaverde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.