Varul fostului primar Marian Vanghelie, judecat alaturi de acesta in dosarul de coruptie, sustine in denuntul pe care l-a dat la DNA in timpul anchetei ca PSD Bucuresti si PSD Sector 5 au platit oameni si societati ”la negru”, din ordinul fostului edil, ruda acestuia fiind cel care ducea banii.

Mircea Sorin Niculae este varul fostului primar al Sectorului 5 si inculpat alaturi de Marian Vanghelie in dosarul in care sunt judecati alaturi de alte persoane pentru fapte de coruptie.

Pe parcursul anchetei, Niculae a dat o declaratie de 12 pagini, obtinuta exclusiv de MEDIAFAX, in care dezvaluie in detaliu ”mecanismele infractionale” pe care le folosea varul sau, fostul primar Marian Vanghelie.

In declaratia sa, Niculae divulga ”partenerii de afaceri” ai varului sau, ce bani primea primarul prin intermediul sau de la acestia si companiile care aveau prioritate la contractele pe bani publici.

”Sunt ruda cu Vanghelie Marian-Daniel, var primar dupa tata, iar o relatie mai apropiata cu acesta am avut incepand cu anul 2002, cand eu m-am dus si am solicitat acestuia sa-mi gaseasca si mie un loc de munca. Astfel, in anul 2002 spre sfarsit, m-a angajat la ADP (Administratia Domeniului Public -n.r.) Sector 5 Bucuresti, unde era director general Mircea Octavian, la Serviciul achizitii. La o luna dupa ce m-am angajat, mi-am dat demisia intrucat acolo nu faceam nimic. Undeva in aprilie 2003, m-a cautat Vanghelie Marian-Daniel si mi-a zis sa vin la el, ca are o treaba pentru mine, intrucat stia ca imi caut de munca. M-am dus la el la primarie, unde el mi-a zis ca ma poate angaja la Administratia Pietelor ca sef de piata. Am fost de acord cu acest lucru, ceea ce imediat s-a si intamplat, fiind angajat dupa cateva zile. La doua luni de zile, am fost avansat la functia de director general al Administratiei Pietelor, in locul lui Bogdan Georgescu, care fusese numit director
general la SC Economat Sector 5 SRL”, arata Niculae in declaratia data in 1 iulie in fata anchetatorilor.

Acesta sustine ca o parte din sumele mari primite de Marian Vanghelie de la cei carora le acorda ilegal contractele pe bani publici ajungeau si la PSD Bucuresti si PSD sector 5, iar din acestia se faceau plati ”la negru”.

”Nu pot preciza cu exactitate sumele de bani pe care le-am primit de-a lungul timpului (...) pentru a i le da lui Vanghelie Marian-Daniel, dar estimez ca au fost aproximativ 15-20.000.000.000 ROL. Aproape jumatate din suma, din dispozitia lui Vanghelie Marian-Daniel, a ajuns la PSD Bucuresti si PSD Sector 5, unde, de-a lungul timpului, s-au platit chirii, materiale electorale, inchirieri de sali, angajati. Toate aceste plati s-au facut «la negru» catre beneficiari. O parte din bani i-am dat trezorierului Popescu Marin, care ii depunea in banca pe cotizatii, dupa care efectua plati legale, din fondurile partidului. Referitor la platile «la negru» efectuate de la PSD Bucuresti si PSD Sector 5, arat ca mecanismul este cel clasic, in sensul ca firmele care furnizau materialele electorale facturau la preturi foarte mici si cantitati mult mai mici decat cele reale, in schimb ele primeau sume de bani cash «la negru» pentru cantitatile si preturile reale. Toti banii pe care i-am dus la PSD Bucuresti si PSD Sector 5 din dispozitia lui Vanghelie Marian-Daniel i-am dat lui Popescu Marin, el probabil efectuand platile asa cum am spus mai sus. Eu, personal, am efectuat plati cash catre diferite persoane fizice, fara a putea preciza in acest moment numele acestora, pe care mi le-a indicat Vanghelie Marian-Daniel si care, din cate am inteles de la acesta, furnizasera materiale electorale catre PSD Bucuresti si PSD Sector 5. Asemenea plati efectua si Bogdan Georgescu, tot din dispozitia lui Vanghelie Marian-Daniel, si cunosc acest lucru intrucat banii ii primea si prin intermediul meu de la Vanghelie Marian-Daniel”, explica varul fostului edil al Sectorului 5.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv in 10 iulie, de atunci fiind in arest la domiciliu.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de DNA in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

In acelasi dosar sunt judecati, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

Citeste si:
De ce să ții cont înainte de a lua un credit ipotecar
De ce să ții cont înainte de...

"Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.

Citeste si:
Ciprian Ciucu dezvăluie cine e polițistul local care l-a șicanat pe...
Ciucu, PNL: Polițistul local...

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, incheiate contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infractionala a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

In aceeasi perioada, "o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani", procurorii sustinand ca au fost utilizate circuite financiare fictive, desfasurate de Vanghelie, Niculae si de Laura si Sorin Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 in anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.