Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marti, o modificare a Regulamentului prin care alesii se vor putea pronunta, in cazul cererilor de reexaminare sau a deciziilor de neconstitutionalitate, doar pe articolele cu care au fost sesizati, fara a mai putea interveni si in alte aspecte ale legilor.

Astfel, modificarea a fost facuta pentru a pune in acord Regulamentul Camerei Deputatilor si al Senatului cu o serie de decizii ale Curtii Constitutionale, care a atras atentia, in mai multe randuri, asupra procedurilor interne din Parlament. Potrivit vechilor reglementari, in cazul unei solicitari de reexaminare sau a unei decizii de neconstitutionalitate venite de la CCR, din cauza ambiguitatilor din Regulament, parlamentarii interveneau si pe alte articole ale legii decat cele cu care erau sesizati pentru a remedia.

Noile reglementari obliga Parlamentul sa opereze modificari - in cazul deciziilor de neconstitutionalitate si a cererilor de reexaminare - doar pe articolele care au legatura cu obiectul sesizarii.

Plenul a modificat si articolul care stabileste modalitatea de votare, astfel incat o lege reexaminata va fi votata o singura data, impreuna cu raportul de modificare. Pana in acest moment, legile reexaminate erau votate de doua ori: o data pentru modificari, si odata in ansamblu. Acesta a fost, de altfel, si motivul de disputa intre PSD si PNL asupra modificarilor cerute de presedintele Klaus Iohannis asupra legii pensiilor speciale ale parlamentarilor, scrie MEDIAFAX.

Vechea forma a regulamentului permite, in teorie, ca o lege modificata in urma unei cereri de reexaminare sa fie ulterior respinsa de Parlament - ce isi dorea PNL in cazul pensiilor speciale - desi acest lucru era interzis, potrivit Constitutiei.

De asemenea, de-a lungul timpului, in Parlament au avut loc mai multe scandaluri privind legi modificate peste limitele solicitarii venite de la CCR sau presedinte, cum s-a intamplat in august, pe marginea Codului Fiscal, transmis de Iohannis la reexaminare Parlamentului, dar si in 2013 cu Legea privind statutul cadrelor militare, care stabilea varstele de pensionare, precum si asupra Legii pensiilor emisa de Guvernul Boc in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.