Deputatii si senatorii s-au reunit luni in sedinta comuna pentru dezbaterea in plen a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe 2016, la discutiile generale participand premierul Dacian Ciolos si membrii Cabinetului sau.

In cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finante ale celor doua Camere au fost respinse 249 de amendamente si doar 20 au fost admise, astfel incat forma care intra in discutia plenului reunit nu difera prea mult fata de cea trimisa de Guvern Parlamentului.

La dezbaterea generala din plen vor lua cuvantul premierul Dacian Ciolos si reprezentantii fiecarui grup parlamentar, urmand ca apoi sa inceapa discutia pe articole, iar votul final este programat pentru miercuri. PNL si PSD sustin proiectul Guvernului, desi, social-democratii au spus ca inca asteapta un raspuns din partea sefului Executivului legat de majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei.

Saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos preciza ca a propus "un buget care acopera in mod echilibrat toate necesitatile" anului viitor. De altfel, una dintre constrangerile proiectului se refera la faptul ca Executivul a trebuit sa includa in buget majorarea de 10% a salariilor bugetarilor impusa de parlamentari, inaintea investirii actualului Cabinet.

"Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorintele, dar care acopera in mod echilibrat toate necesitatile anului ce vine. Este adevarat ca au existat constrangeri, dar ne-am concentrat sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze. Bugetul a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", a preciza joi Ciolos.

In privinta solicitarii PSD de crestere a salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei, premierul declara ca este nevoie de un studiu de impact. "Stiu cat de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot sa decid pana nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evitam sa cream o problema vrand sa rezolvam alta. Ministrul Finantelor Publice a inceput deja o analiza cu privire la eventuale cresteri ale salariului minim in 2016", a aratat premierul.

Un alt punct abordat de Ciolos a fost cel referitor la pensii despre care spune ca majorarea cu 5 la suta incepand de anul viitor este "tot ceea ce ne permite bugetul acum".

De asemenea, un lat aspect care a starnit controverse legate de bugetul pe 2016 este decizia, adoptata in premiera, de a nu mai finanta constructia de biserici. Ciolos a sustinut ca Guvernul nu a alocat niciun ban pentru lacasurile de cult, adaugand ca este importanta implicarea enoriasilor si comunitatilor locale pentru finantarea acestora, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

"Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii", a mai scris premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.