Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) si cel al asigurarilor sociale de stat au primit, vineri, avize favorabile, in forma propusa de Executiv, din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2016 a fost votat in unanimitate, niciunul dintre cele sapte amendamente, majoritatea propuse de PSD, nefiind aprobat.

Si bugetul asigurarilor sociale de stat a fost votat in unanimitate, in forma propusa de Guvern.

Dupa prezentarea bugetului Ministerului Muncii, ministrului Ana Costea i s-a cerut sa ia in calcul ca, macar in anul 2016, personalul medical care si-a desfasurat activitatea intr-un ritm sustinut pentru victimele din clubul Colectiv sa fie remunerate corespunzatopr pentru orele suplimentare lucrate. De asemenea, parlamentarii au intrebat-o pe Ana Costea daca in constructia bugetara se regasesc sume pentru sustinerea centrelor rezidentiale pentru persoane varstnice, respectiv pentru cele in care inainte au functionat spitale.

Ministrul Muncii a raspuns ca pentru personalul medical implicat in salvarea persoanelor ranite in clubul Colectiv a discutat deja cu ministrul Sanatatii, dar si cu Ministerul Finantelor, si se lucreza pentru gasirea unei posibilitati, astfel incat personalul medical sa fie recompensat pentru activitatea desfasurata.

Referindu-se la caminele pentru varstnici, Ana Costea a precizat ca MMFPSPV a prevazut in buget finantarea acestor servicii, cu 14 milioane de lei.

Totodata, ea a aratat ca aceste camine au fost finantate printr-un program european care s-a incheiat in luna octombrie, iar consiliile judetene aveau obligatia sa faca solicitari de prelungire pentru a asigura functionarea lor. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, in unele cazuri, Ministerul Muncii a transmis o scrisoare Ministerului Finantelor prin care se solicita gasirea unei solutii, propunerea MMFPSPV fiind asigurarea finantarii din fondul de rezerva.

"Asteptam raspuns de la Ministerul de Finante", a completat Ana Costea.

Fostul ministru al Muncii Rovana Plumb a intrebat-o pe Ana Costa ce se va intampla cu salariul minim pe economie si care este viziunea ei privind cresterea acestuia, mentionand ca PSD nu va renunta la majorarea acestuia la 1.200 de lei la inceputul anului 2016, avand in vedere ca este un instrument de combatere a saraciei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Se majorează valoarea tichetelor de creșă! Câți bani vor primi...
Se majorează valoarea...

"Care este motivul real pentru care nu s-a aplicat aceasta masura? Sunt niste dezechilibre majore in sistemul de pensii si acelasi lucru se intampla si in domeniul salarizarii. Ce perspective are legea salarizarii pentru a echilibra aceste dezechilibre?", a intrebat Rovana Plumb.

Ministrul Ana Costea a spus ca vineri, la ora 13.00, impreuna cu premierul, se va intalni cu confederatiile sindicale, pentru a discuta acest lucru. Aceasta a amintit ca, in acelasi timp, la solicitarea IMM-urilor, care au semnalat o grevare cu privire la majorarea cuantumului prevazut initial pentru salariul minim din ianuarie 2016, s-a decis efectuarea unui studiu de impact.

"Problema este pe agenda Guvernului, se demareaza procedura institutionala si, cand ajungem la o concluzie, ne vom intoarce si va vom comunica. Cu privire la sistemul de pensii, exista intr-adevar aceste dezechilibrre, iar proiectul Legii salarizarii este la Ministerul Muncii. Premierul a decis sa ne uitam pe el si intentionam ca in luna februarie sa putem incepe discutiile, inclusiv cu dumneavoastra, pe acest proiect, care speram sa fie adoptat in cursul anului viitor. Intentioa este sa demaram dezbaterea pe aceasta tema, sa reluam consultarile cu partenerii sociali si cu grupurile parlamentare. Din punctul meu de vedere, sunt legi de securitate nationala sau, daca vreti, acte normative strategice pentru o tara", a mai spus Ana Costea.

Citeste si:
ASF, despre amenda istorica aplicata NN Pensii: Decizia a fost luata
ASF, despre amenda istorica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.