Premierul Dacian Ciolos a facut, joi, pe pagina de Facebook, cateva precizari legate de bugetul de stat pe 2016, reamintind ca sanatatea, educatia si infrastructura sunt prioritare pentru Cabinetul sau, iar in finantarea lacasurilor de cult ar trebui sa se implice comunitatile locale si enoriasii.

Referitor la principiile care au stat la baza alcatuirii bugetului pentru 2016, premierul Dacian Ciolos a scris in mesajul de pe pagina retelei de socializare ca a propus "un buget care acopera in mod echilibrat toate necesitatile" anului viitor. "Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorintele, dar care acopera in mod echilibrat toate necesitatile anului ce vine. Este adevarat ca au existat constrangeri, dar ne-am concentrat sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze. Bugetul a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", a scris Ciolos.

In acelasi mesaj, primul-ministru a vorbit si despre cresterea salariului minim pe ecomomie, despre care a precizat ca nu poate lua o decizie pana nu are o analiza a "impactului unei astfel de decizii". "Cresterea salariului minim pe ecomomie de la 1.050 lei la 1.200 lei: Stiu cat de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot sa decid pana nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evitam sa cream o problema vrand sa rezolvam alta. Ministrul Finantelor Publice a inceput deja o analiza cu privire la eventuale cresteri ale salariului minim in 2016", a aratat premierul.

Un alt punct abordat de Ciolos in mesajul scris pe pagina de Facebook a fost cel referitor la pensii despre care spune ca majorarea cu 5 la suta incepand de anul viitor este "tot ceea ce ne permite bugetul acum". "Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor incepand cu ianuarie 2016. Stiu ca este o crestere destul de mica, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum", a punctat primul-ministru

Despre finantarea BOR si a cultelor religioase, Ciolos a reamintit ca Guvernul nu a alocat niciun ban pentru lacasurile de cult, adaugand ca este importanta implicarea enoriasilor si comunitatilor locale pentru finantarea acestora. "Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii", a mai scris premierul.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre sanatate si educatie, Ciolos a scris in mesajul sau ca sunt doua domenii pe care le considera prioritare, "drept urmare au primit mai multe fonduri decat pentru anul in curs". "Igiena din spitale, un sistem al sanatatii mai eficient: Continuarea investitiilor de modernizari si de noi dotari in spitale sunt reflectate in bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe nationale: Programul National pentru Arsi; un Subprogram nou in cadrul Programului National de Oncologie: Oncologie pediatrica; dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur, modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova", a aratat Dacian Ciolos.

Citeste si:
5 necesităţi emoţionale pe care să le iei în considerare la...
5 necesităţi emoţionale pe...

Referitor la autostrazi si infrastructura, premierul sustine ca a primit foarte multe mesaje, iar pentru unele proiecte "sunt alocari bugetare consistente", scrie MEDIAFAX. "Cu totii vrem autostrazi si drumuri mai bune. Am inclus in buget proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Campia Turzii - Targu Mures, autostrada Sebes - Sibiu si autostrada Transilvania. In privinta autostrazii Sibiu - Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat. Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, si magistrala M 4, Parc Bazilescu - Straulesti, sunt prioritati ale bugetului pentru anul viitor. Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente", a precizat Ciolos.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
Ce trebuie să știi despre...

Legat de problema refugiatilor, premierul a reamintit ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a acestora. "Consider ca relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar saptamana viitoare la Consiliu European, daca va fi cazul, voi reitera rezerva fata de adoptarea unui astfel de mecanism", a incheiat primul-ministru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.