Presedintele MP Traian Basescu a declarat, marti,ca MP protesteaza fata de nerespectarea de catre Guvernul Ciolos a programului de guvernare asumat, care prevedea initial alegerea primarilor in doua tururi, afirmand ca PNL si PSD fac demonstratia demagogiei lor daca accepta actualul cadru electoral.

"Miscarea Populara protesteaza pentru nerespectarea angajamentului din programul de guvernare cu care s-a instalat Guvernul Ciolos. In acest program figura alegerea primarilor in doua tururi", a declarat presedintele Miscarii Populare Traian Basescu.

Traian Basescu a afirmat ca partidele care spun ca se innoiesc, PNL si PSD, nu fac decat demonstratia ca declaratiile lor sunt demagogice si a adaugat ca actualul sistem electoral nu face decat sa fixeze sau sa dea cele mai mari sanse primarilor in functie, fie ca sunt ai PSD sau ai PNL. "Altfel, ei demonstreaza ca nu au niciun fel de rezerve fata de actualii primari, indiferent ca sunt la al doilea, la al treilea, la al patrulea sau la al cincilea mandat, chiar daca unii dintre acestia vin de dinainte de revolutia din decembrie 1989", a spus Traian Basescu.

Premierul Ciolos a motivat renuntarea la modificarea legislatiei electorale prin faptul ca, in urma consultarilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a ajuns la concluzia ca nu exista sustinere pentru aceasta.

Un proiect de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, prima camera sesizata.

Pe de alta parte, legea privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost initiata de PDL si promulgata de presedintele Traian Basescu in iunie 2011. La acea vreme, USL a sustinut ca nu agreeaza proiectul de lege, chiar daca o parte din lideri au afirmat ca schimbarea legislatiei electorale ar avantaja inclusiv USL, scrie MEDIAFAX.

Alegerile locale din iunie 2012 au avut loc in baza legii promulgate de presedintele de atunci Traian Basescu, astfel incat candidatii pentru primarii care au obtinut cel mai mare numar de voturi au fost declarati castigatori din primul tur al scrutinului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Comisia de cod electoral care a modificat legislatia in 2015 a pastrat aceeasi formula a legii, cu un singur tur de scrutin pentru primari. La fel ca in 2012, voci din societatea civila au contestat actul normativ argumentand ca un astfel de scrutin pune sub semnul intrebarii legitimitatea primarilor alesi, ii avantajeaza pe cei in functii si da sanse minime candidatilor independenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.