Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind serviciile comunitare de utilitati publice, care prevede ca primarii si presedintii CJ pot fi reprezentanti in AGA ale asociatiilor de utilitati publice, dupa ce atacase legea la CCR, insa fara succes, la nivelul continutului.

Legea promulgata vineri de seful statului a fost adoptata initial de Parlament in 2014 si a parcurs toate etapele de contestare, respectiv reexaminarea si atacarea la Curtea Constitutionala.

Astfel, legea serviciilor comunitare de utilitati publice care prevedea, printre altele, ca primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respectiv municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice a fost adoptata in iunie 2014, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o pentru reexaminare in Parlament. Deputatii au respins cererea de reexaminare a legii si si-au mentinut punctul de vedere adoptat anterior Astfel, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respective municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.

Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.

Ulterior adoptarii, in urma reexaminarii, presedintele Klaus Iohannis a facut o sesizare la Curtea Constitutionala in luna mai. "Am serioase dubii in ce priveste constitutionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresa catre Curtea Constitutionala si voi solicita verificarea constitutionalitatii acestui act normativ. In esenta, trebuie sa lamuresc un pic fondul problemei. Eu m-am exprimat in repetate randuri in chestiunea incompatibilitatilor si am spus ca acest domeniu trebuie mai bine reglementat. Incompatibilitatile trebuie sa fie clarificate dupa o discutie publica si formulate in asa fel incat toata lumea sa inteleaga usor care sunt principiile care stau la baza si care sunt incompatibilitatile. Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din aceasta problema, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementeaza incompatibilitati", spunea atunci presedintele.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Mai mult, seful statului a atacat si modul in care a fost adoptata legea, afirmand ca Senatul trebuia sa fie forul decizional, in timp ce legea a trecut prin Camera Deputatilor ca for decizional.

Curtea Constitutionala a admis doar sesizarile privind nerespectarea principiului bicameralitatii, astfel incat proiectul a revenit in Parlament, unde a fost rediscutat de Camera Deputatilor si, ulterior, de Senat, in calitate de for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.