Posturile de radio si televiziune ar putea fi obligate sa introduca in jurnalele de stiri un minut de informatie stiintifica, potrivit unei initiative legislative semnate de 75 de parlamentari de la toate partidele, care invoca faptul ca Romania este pe primele locuri la analfabetism stiintific.

Un grup de 75 de senatori si deputati PSD, PNL, UDMR, ALDE si minoritati a depus la Camera Deputatilor o propunere legislativa de modificare a Legii audiovizualului prin care cere introducerea "Minutului de stiinta" in jurnalele de stiri, fie ca este vorba despre posturi publice sau private de radio si televiziune, argumentand ca toate studiile arata ca Romania se afla pe primele locuri in Europa la capitolul analfabetism stiintific, 42% dintre romani afirmand ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si 80% din populatie neavand cunostinte stiintifice elementare, scrie MEDIAFAX.

"Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire nationala vor include zilnic, in principala emisiune de stiri, informatii stiintifice si tehnologice pe durata a cel putin un minut, cu exceptia zilelor in care evenimente de larg interes public ori transmisiunile in direct impiedica difuzarea respectivului jurnal de stiri. Sunt exceptati de la aceasta prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu ofera in programele lor jurnale de stiri", prevede initiativa legislativa.

Initiativa completeaza Legea audiovizualului si prin introducerea unui principiu referitor la obligatia mass-media de a transmite cu acuratete informatii privind stiinta si tehnologia, pe langa cele politice, sociale sau divertisment. Astfel, articolului 1 al Legii este completat: "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea si educarea publicului inclusiv sub aspect stiintific si tehnologic, si divertismentul, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului".

In expunerea de motive, semnata de Remus Cernea in numele grupului de initiatori, se arata ca "sansele la dezvoltare economica, prosperitate si crestere a nivelului de trai, de implinire a principiilor si valorilor democratice sunt direct legate de numarul de cetateni care au acces la cunoasterea stiintifica".

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

Propunerea ar corespunde obligatiilor Romaniei de stat membru UE, in conditiile in care dezvoltarea unei societati bazata pe cunoastere (knowledge society) face parte din Strategia "Europa 2020". Initiatorii fac trimitere la studii care indica faptul ca publicul romanesc se afla pe primele locuri in Europa la capitolul deficit cognitiv-stiintific, printre acestea fiind nominalizat studiul PISA (Programme for International Student Assessment) al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

O monitorizare din 2012, referitoare la gradul de alfabetizare stiintifica in randul tinerilor de 15 ani, plaseaza Romania pe ultimele locuri alaturi de tari precum Malaezia, Iordania, Tunisia si Columbia. De asemenea, potrivit studiilor evocate de autorii initiativei, 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ, 42% din romani afirma ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, 22% afirma ca horoscopul si astrologia sunt fundamentate stiintific, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste proportia celor care considera ca anumite numere sunt deosebit de norocoase, iar 50% din romani declara ca este important sa se tina cont in viata de superstitii precum "culoarea rosie ne fereste de deochi".

In expunerea de motive se mai invoca drept argument faptul ca lipsa cunostintelor stiintifice face posibila aparitia unor miscari cum este cea anti-vaccinare care a beneficiat de o puternica mediatizare si care poate fi un pericol pentru sanatatea publica.

Citeste si:
Florin Cîțu: „Nu vom creşte taxe şi nu vom introduce taxe noi”
Florin Cîțu: „Nu vom creşte...

Parlamentarii mai sustin ca nivelul cunostintelor nu tine doar de sistemul educational , ci intra si in obligatia mass-media de a informa corect, potrivit Constitutiei, iar introducerea „minutului de stiinta” nu trebuie considerata drept o ingerinta in politica editoriala a posturilor de tv si radio. Ei mai spun ca introducerea a cel putin un minut de informatie stiintifica ar putea duce chiar la o largire a audientei si dau exemplu posturi de stiri din strainatate care difuzeaza programe consistente dedicate acestui tip de informatie.

Propunerea de modificare a Legii audiovizualului se afla in consultare publica la Camera Deputatilor pana pe 15 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.