Vicepresedintele PNL pentru regiunea nord-est, Ioan Balan, considera ca premierul Dacian Ciolos ar trebui sa trimita in Parlament un proiect de buget radical modificat fata de ceea ce a propus Guvernul Victor Ponta si sa inceapa reforme si investitii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul de Suceava Ioan Balan a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca se detaseaza de cei care ii cer premierului Dacian Ciolos sa trimita de urgenta proiectul de buget al lui Victor Ponta in Parlament, sub argumentul ca este bun asa cum a fost construit, pentru ca ar da satisfactie "baronilor PSD", dar si fostului premier.

"Domnul prim-ministru Ciolos sa aiba grija si sa nu cada in capcanele intinse de PSD si sa trimita Parlamentului bugetul pentru 2016 asa cum a fost construit de Ponta. Ar da satisfactie atat baronilor PSD, cat si fostului prim-ministru, care de cand a plecat de la Palatul Victoria s-a transformat in postac-sef pe retelele de socializare si nu stie cum sa mai minta despre marile realizari ale socialismului romanesc", a apreciat deputatul liberal.

El a sustinut ca asteptarile de la Dacian Ciolos si de la echipa sa de specialisti sunt uriase, mai ales in ceea ce priveste utilizarea rationala a resurselor bugetare si in inceperea investitiilor publice, considerand ca ar fi cel mai bine ca, inainte de finalizarea proiectului legii bugetului de stat, Guvernul sa faca publice toate datele privind executia bugetara pe ultimii ani sau macar pe anul 2015.

"Romanii trebuie sa stie ce a facut Ponta cu banii lor in ultimii ani, unde s-au dus banii din zecile de taxe care i-au sugrumat! Romanii pot afla astfel de ce in Romania se darama autostrazi in loc sa se construiasca, de ce nu s-au mai facut investitii publice de aproape patru ani, de ce unele comunitati locale nu au bani nici pentru cheltuieli curente, iar altele planteaza panselute de Craciun", a mentionat Ioan Balan.

Totodata, vicepresedintele liberal a spus ca premierul ii inspira mare incredere ca Guvernul poate initia reforme pe care partidele politice le-au tot amanat, dar a adaugat ca se abtine sa faca aprecieri in baza unor vorbe frumoase sau CV-uri, ci dupa faptele fiecaruia.

"Ma bucur ca vorbeste despre distribuirea banilor de la Guvern doar pentru obiective de modernizare si pentru sprijinirea colectivitatilor locale aflate in dificultate. Solicitarea mea de a nu se grabi cu bugetul vine tocmai in acest sens! Primele semne de schimbare vor trebui sa vina chiar cu bugetul pentru anul 2016", a precizat Ioan Balan.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Deputatul liberal a spus ca are asteptari de la acest Guvern pentru stimularea investitiilor publice si private in Moldova.

"Nici nu mai stiu de cand am inceput sa reclam necesitatea unor investitii in transporturi care sa lege Bucovina de Bucuresti. Nici nu stiu cate apeluri nu am facut in ultimii opt ani la stimularea investitiilor publice si private la noi in Moldova, unde somajul este cel mai mare, unde oamenii, din disperare ca nu au unde sa munceasca, au luat calea strainatatii. Sunt printre cei care m-am zbatut ca scolile si spitalele bucovinene sa simta ca am trecut la democratie si economie de piata", a spus Balan.

El a subliniat ca numai prin regandirea si reformarea bugetului pentru anul viitor poate fi dat semnalul ca lucrurile se vor schimba in bine.

Guvernul a definit o structura a calendarului pentru aprobarea bugetului de stat pentru 2016, astfel ca, potrivit estimarilor Executivului, acesta va putea intra in procedura de vot final in Parlament in jurul datei de 15 decembrie.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"S-a definit o structura standard a acestui calendar si incercam sa o respectam. In perioada imediat urmatoare, ordonatorii de credite isi vor completa anexele, undeva spre sfarsitul saptamanii vom avea si liniile de ordonatori secundari si tertiari completate pentru a avea structura defalcata a bugetului pe 2016. Aceste lucruri ar trebui finalizate undeva spre 2 decembrie, cel tarziu 5 decembrie cu acordul si prin intelegerea acestor elemente si prin acceptul acestor elemente la Ministerul de Finante", declara, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El preciza ca nu crede ca proiectul bugetului de stat va putea sta in consultari publice mai tarziu de 10-11 decembrie, pentru ca se va intra in criza de timp, scrie MEDIAFAX.

"Din 5 decembrie, cel tarziu, bugetul complet detaliat va fi supus unei consultari publice, asadar va fi prezentat la nivelul Ministerului de Finante pentru o consultare publica. Nu cred ca vom reusi sa stam in consultare publica mai mult de o saptamana, pentru ca intram in criza de timp si intentia initiala este sa avem bugetul aprobat undeva in jurul datei de 15 decembrie, asadar va ramane in consultare publica pana in 10-11 decembrie, cand va fi aprobat in Guvern si va fi putea fi transmis Parlamentului pentru a intra in dezbaterile parlamentare din comisiile de specialitate. Dupa dezbaterile din comisii, va ajunge in comisia de buget-finante cu amendamentele pe care sa vedem in ce masura deputatii si senatorii le vor prezenta, amendamentele vor intra in comisia de analiza in comisia de buget-finante, va intra apoi in vot final in jurul datei de 15 decembrie, estimam noi", arata Dan Suciu.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.