Dan Sova este urmarit penal de DNA intr-un nou dosar, privind contracte de consultanta juridica cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alaturi de senator fiind cercetati si Mihai Balan si Constantin Lapadat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Dan Sova, senator, la data faptelor reprezentant al Societatii Civile de Avocati „Sova si Asociatii”, de doua infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar, sunt urmariti penal Mihai Balan, director general al CET Govora, si Constantin Lapadat, director economic in cadrul SC CET Govora, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu daca a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2006– 2008, Dan Sova i-a determinat pe Mihai Balan, director general, si Constantin Lepadat, director economic in cadrul SC CET Govora, sa incheie doua contracte de asistenta juridica in termenii impusi de el, cu incalcarea atributiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale in vigoare, la acea data, cu privire la achizitiile publice.

"Concret, la data de 01.03.2006 si 19.03.2008, SC CET Govora a incheiat cu Societatea Civila de Avocati „Sova si Asociatii” doua contracte distincte de asistenta juridica avand ca obiect asistenta juridica/consultare/reprezentare si plata unor onorarii de succes in valoare de 667.409,20 euro si respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele doua contracte distincte au fost incheiate in conditiile in care SC CET Govora avea contract cadru de asistenta juridica valabil, avand acelasi obiect, incheiat cu aceeasi Societate Civila de Avocati „Sova si Asociatii”", se arata in ordonanta procurorilor.

Anchetatorii sustin ca astfel a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA in valoarede 667.409,20 euro si 1.822.928,24 lei si creat in mod injust un folos in patrimoniul Societatii Civile de Avocati „Sova si Asociatii”.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Lui Dan Sova si celor doi directori au CET Govora li s-au adus la cunostinta de procurorii DNA calitatile procesuale si acuzatiile.

Senatorul PSD este cercetat intr-un alt dosar al DNA pentru ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind retinererea si arestarea preventiva a senatorului.

Cererea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova a primit, marti, raport favorabil la Comisia juridica a Senatului, cu cinci voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si trei abtineri.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc, preciza, luni, ca marti va fi intocmit raportul Comisiei juridice si inaintat Biroului Permanent, care urmeaza apoi sa decida ca votul sa aiba loc la urmatoarea sedinta de plen.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova ar fi pretins sume de bani si ar fi primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Mihai Balan a fost retinut joi de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa vineri de instanta, care a dispus luarea masuri controlului judiciar, in dosarul in care Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova. Dan Balan a fost pus in libertate, insa decizia nu este definitiva si a fost contestata de procurorii DNA la aceeasi instanta.

Citeste si:
VIDEO Adolescent cercetat penal după ce a blocat o pisică în vasul...
VIDEO Adolescent cercetat...

Dan Sova este acuzat si in Dosarul Turceni-Rovinari, in care a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta.

In 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Sova, care a primit 79 de voturi "pentru" si 67 "impotriva", senatorii sustinand insa ca, potrivit regulamentului, nu au fost intrunite conditiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luata desi Constitutia prevede ca incuviintarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenti.

Votul a fost contestat la Curtea Constitutionala de catre PNL si a fost reluat in 2 iunie, cand plenul a respins, din nou, cererea DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.